„Обичахме ги толкова много“ с премиера на „Златен ритон“

Документалният филм е посветен на киното, любовта към киното и по-специално на културата на студийните кина в България от 70-те и 80-те години.

eva.bg 06 December 2020

За първи път в своята 25-годишна история фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ се провежда в онлайн формат. Всички филми от конкурсната и паралелната програма могат да бъдат гледани напълно безплатно и свободно от всеки желаещ на сайта на фестивала. Единственото, което е нужно, е да проверите точните дати и часове на излъчването на всяко интересуващо ви заглавие и да кликнете върху надписа „Гледайте на живо“.

EVA има специален интерес към тазгодишното издание на фестивала, тъй като в конкурсната програма е документалният филм „Обичахме ги толкова много“, посветен на културата на студийните кина в България през 70-те и 80-те, както и на любовта към киното изобщо. Един от сценаристите на филма (заедно с Георги Димитров) е Ирина Иванова, автор и редактор кино в списание EVA от 15 години.

Филмът разказва за създадените от група български кинодейци и интелектуалци още в годините на социализма и в България студийни кина, по подобие на тези в Полша и във Франция, които да показват филми, различни от масовата продукция - творби на големи автори като Фелини и Антониони, Франсоа Трюфо, Бергман и Бунюел, Тарковски и Параджанов. Много от тези филми буквално се „промъкват“ между капките, тъй като нито идеологически, нито художествено подхождат на т.нар. „социалистически реализъм“ – толерираното от тогавашната власт стилово направление, в което са издържани повечето създавани тогава филми.

В същото време филмът се опитва да направи връзка и с днешния ден, с това какви филми са вдъхновили следващите поколения киномани и да отговори на въпроса: защо гледаме филми и защо обичаме киното. И защо за истинския киноман комерсиалното кино никога няма да бъде достатъчно.

В „Обичахме ги толкова много“ ще видите архивни интервюта с големите майстори на киното  и основоположници на студийните кина като полските режисьори Кшищоф Зануси и Анджей Вайда, френския режисьор Клод Льолуш, българските кинокритици Вера Найденова, Божидар Манов, Геновева Димитрова, Людмила Дякова, Александър Донев, Деян Статулов, актьора Стефан Щерев, режисьора Радослав Илиев, кинопрограматора Владимир Трифонов, журналиста Драгомир Симеонов и неговият син Павел Симеонов, киножурналистите и автори в сайта „Операция Кино“ Димитър Дринов, Станислава Айви, Зузи Аспарухова, Владислав Апостолов.

В няколкото игрални интермедии пък трима младежи – Ива Иванова, Александър Зиновиев и Димитър Пишев (единственият професионален актьор) – си играят „на филми“, възпроизвеждайки сцени от прочути творби като „Жюл и Жим“ на Франсоа Трюфо, „Бандата на аутсайдерите“ на Жан-Люк Годар и „Мечтатели“ на Бернардо Бертолучи.

Режисьор на „Обичахме ги толкова много“ е Иван А. Иванов, оператор – Иван Илчев, монтажисти – Емил Божилов и Зина Начева, а продуцент – Георги Николов и „Меджик Шоп“.

Филмът ще бъде излъчен онлайн на сайта на фестивала „Златен ритон“ в понеделник, 07.12. от 18:20 ч.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР