Урок по стил

Как мислят специалистите по обзавеждането и стила? От какви хитринки и трикове бихме могли да се възползваме ние?

09 January 2021

Как мислят специалистите по обзавеждането и стила? От какви хитринки и трикове бихме могли да се възползваме ние? Отговор на много психологически и практични въпроси ще откриете във великолепната книга на Фрида Рамстед „Обзавеждане и стил“, издава ИК Бард. Предлагаме ви откъс от нея (със съкращения).

Какво ви кара да се чувствате добре?

Преди професионалните интериорни архитекти или специалисти по стила да започнат работа по проект за даден клиент, непременно се прави анализ на нуждите. Тъй като няма да избират мебели за себе си, те трябва да се опитат да си изградят представа за онези, които ще обитават мястото.

Когато човек се захване да обзавежда своето собствено жилище, никак не е трудно да пропусне тази част и вместо това да се хвърли директно към естетическия аспект.

Най-добрият ми съвет, за да останете доволни от крайния резултат и да избегнете излишните погрешни покупки, е да започнете с внимателен анализ. Не всички имат финансова възможност или желание да наемат експерт по стилните решения, но не ви струва нищо да започнете да разсъждавате като такъв.

Кои сте вие, какво правите – и за кого – в своя дом?

В наши дни домът се е превърнал в нещо много повече от просто покрив над главата. Мнозина се идентифицират с начина си на живот и искат жилището им да отразява тяхната личност посредством детайли, които сигнализират за принадлежност към дадена група или социален статус. Това се забелязва, не на последно място, в дигиталните медии, където частната ни сфера става публична, нещо, което на драго сърце снимаме и излагаме на показ. Изглежда, изграждаме представата за самите себе си чрез нашия дом и начина, по който е обзаведен – точно както открай време постъпваме и с дрехите и модата. Само дето това поведение лесно стига до суетност и ни кара да започнем да се перчим пред другите, вместо да създаваме удобство и комфорт.
Да обзавеждаме с личен почерк обаче не опира само до това да даваме отчет за своите черти на характера, а и до нагаждането на

нашето обзавеждане към онова, което представляваме като индивиди. Смятам, че опитвайки се да разберем и приемем физическите и психологическите нужди, които са заложени в нашата личност, имаме по-голям шанс да създадем уютни и хармонични домове, които ни карат да се чувстваме добре, вместо просто да изглеждат добре.

Не е грешно човек да иска да му е хубаво у дома или да се вдъхновява от други, но не бива да забравяме, че на множество важни въпроси можем да отговорим единствено ние. Как се чувстваме и реагираме в определена среда и кои детайли предизвикват у нас топли, приятни спомени – или как обикновено си създаваме удобства, когато никой друг не гледа? Подобни въпроси могат да дадат безценни ръководни нишки как да устроим дома си, за да го направим по-уютен тъкмо за нас самите.

Мисловно упражнение

Припомнете си своето детство. Имате ли положителни спомени от обзавеждането на някакъв особен тип интериор или конкретен стил? Ако имате, опитайте се да опишете въпросната стая или място.

Кога се чувствате най-добре? Защо?

Каква е идеалната ви представа за начина, по който искате да живеете в бъдеще?

Какви цветове харесвате? Какви цветове не ви допадат?

Харесвате ли старинни, класически мебели, или по-често ви привлича новият и модерен дизайн? Допада ли ви елегантният интериор, или се чувствате по-уютно в по-рустикално устроени помещения? Опитайте се да установите в каква атмосфера се чувствате най-добре.

Какви видове дървесина и завършек на повърхностите харесвате най-много (светла/тъмна/необработена/лакирана/боядисана)?
Кой е любимият ви мебелен магазин? Защо?

Имате ли си любим хотел или ресторант, където се чувствате разкошно? Защо?

С какъв бюджет разполагате? Какво смятате за разумен разход за мебели или обзавеждане на стая или проект, пред който сте изправени?

Запишете мислите си върху лист хартия и поразсъждавайте над тях или ги обсъдете с някого, който ви познава добре. Ако имате близък човек, който също се е заел с някоя стая или проект у дома, навярно бихте могли да си помогнете взаимно, като обмените мисли и разсъждения относно опита си с обзавеждането.  

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР