Салман Рушди, Едгар Керет и Селя Ахава онлайн

Детайли за програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

27 November 2020

Тазгодишният Софийски международен литературен фестивал ще се проведе от 10 до 13 декември и ще бъде изцяло онлайн. Това издание, макар необичайно, дава възможност да се включат писатели и поети от България, Великобритания, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и Америка.

Неговата смислова спойка тази година ще бъде концентрирана в различните разкази за бъдещето, в идеята за започването на нов ред.

Към програмата на фестивала се присъединяват световноизвестните писатели Салман Рушди, Едгар Керет и Селя Ахава. Британският писател и есеист от индийски произход Салман Рушди ще се включи от Ню Йорк. Той е автор на 14 романа, а книгите му са преведени на над 40 езика. През 1988 г. неговият четвърти роман „Сатанински строфи“ предизвиква силна реакция в ислямския свят, книгата е забранена в много страни, иранският аятолах обявява автора за вероотстъпник и за убийството му е определена голяма парична награда. 13 години от живота му минават под друга идентичност и постоянна полицейска защита. Рушди спира да използва фалшивото си име през месеците след 11 септември 2001 г.



Сред международните участници е и най-четеният израелски писател на своето поколение – Етгар Керет. Той е автор на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни. Неговото участие ще бъде директно от Тел Авив.

Селя Ахава е финландска писателка, завършила драматургия и писала сценарии за радио, телевизия и филми. Дебютният ѝ роман излиза през 2010 г. и веднага е забелязан от литературните среди. Селя Ахава ще се включи от Финландия.

В международната програма ще участват още Естер Херистен, Ешкол Нево, Жил Жобидон, Капка Касобова и Крис Клийв.

Като част от Разговори за бъдещето ще бъде срещата с американския поет Джефри Янг и българската поетеса Цвета Софрониева. Двамата автори изследват отношенията между памет и отговорност, многоезичие и мит, документиране и лирическа асоциативност, познанието на културите за себе си и знанието им за другите хора и за природата. Разговорът им ще е посветен на възможностите за бъдеще, които поезията търси, докато в света се унищожават растителни и животински видове, обезлюдяват се океаните, изсичат се цели пояси гори, необратимо се замърсява въздуха и водата.

Срещите с българските писатели и поети ще бъдат обособени в три основни жанрови рамки: роман, поезия и разказ. В осмата година на фестивала авторите от България ще бъдат Антония Апостолова, Георги Господинов, Георги Тенев, Зорница Гъркова, Любов Кронева, Момчил Николов, Надежда Радулова, Русана Бърдарска, Яница Радева. Светлозар Желев, Николай Грозни и Ксения Банович ще представят сборника „България за напреднали“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР