Кралица Елизабет II и принц Филип: 73 години брак

eva.bg 20 November 2020

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II и принц Филип отбелязаха 73-ата годишнина от своята сватба.

Двамата отпразнуваха повода скромно, но с много усмивки. Те прекараха деня си заедно (двамата са се изолирали в замъка Уиндзор, заради пандемията), четейки поздравления от близки и роднини. Трите деца на Кейт Мидълтън и принц Уилям подготвиха празнична картичка за Елизабет и Филип, която са украсили в различни цветове. От Бъкингамския дворец споделиха, че двойката е много щастлива от подаръка от своите правнуци.

Британци от цялата страна изпратиха своите поздравления към кралската двойка, така че денят наистина е бил специален за Елизабет и Филип.

73 години брак е сериозна цифра, а кралските особи са преживели много. Още от самото начало те преминават пред трудности в това да бъдат заедно. Кралската фамилия и особено крал Джордж VI, бащата на Елизабет, изказва своите големи резерви за нейния избраник. Макар и Филип да има нужното потекло (двамата с Елизабет са втори братовчеди по линия на Кристиан IX и трети братовчеди по линия на кралица Виктория). Роднини на Филип са били тясно свързани с нацисткия режим – той има сестри, които са били съпруги на нацистки офицери. Освен това по това време, в което двамата решават да се сгодят, семейството на Филип не е финансово независимо. Всичко това води до сериозни протести от страна на монархията за избора на Елизабет.

Тя обаче е категорична, че няма по-достоен за нея и въпреки всички резерви към Филип, на 20 ноември 1947 г. двамата се вричат във вечна любов.

Получават 2 500 сватбени подаръка от цял свят, а сватбата им се превръща в първата в кралското семейство, която е излъчена на живо по телевизията. От този момент нататък на съпрузите предстоят още много трудности и скандали (като слуховете за аферите на Филип), които обаче не успяват да разрушат брака им.

Двамата имат четири деца – принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

През април 2021 г. Елизабет ще навърши 95 години и кралските експерти твърдят, че тя ще отстъпи трона на Чарлз. Други обаче смятат, че кралицата ще изпълни своята клетва, която дава на Великобритания на 21-вия си рожден ден: „Давам ви думата си, че ще бъда ваша кралица и ще изпълнявам задълженията си към вас и семейството си, докато съм жива, независимо дали ме очаква дълголетие.“ До момента тя не е изневерила на обещанието си – Елизабет II е най-дълго управлявалият британски монарх, както и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света, бидейки на трона почти 70 години.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР