Том Форд спасява океаните

Милион долара за онзи, който открие достойна алтернатива на пластмасата

eva.bg 20 November 2020

Снимка: Instagram

Том Форд е отговорен дизайнер, който смята, че в момента притесненията и вниманието ни не трябва да бъдат насочени само към пандемията.

Замърсяването на океаните продължава да бъде сериозен проблем, а статистиките са плашещи. Изчислено е, че до 2050 г. количеството пластмаса в океаните ще бъде по-голямо от броя на рибите, живеещи в него.

Форд обаче е решен не просто да адресира тези проблеми, а и да помогне за решаването им. Дизайнерът вече създаде първия си Tom Ford часовник, изработен от рециклирана пластмаса от океаните, а сега стартира конкурса Tom Ford Plastic Innovation Prize.

Наградата е много примамлива. Учените, които открият достойна алтернатива на полиетилена – най-често срещаната пластмаса – ще бъдат възнаградени с милион долара.

Конкурсът ще продължи пет години, за да се даде нужното време за проучвания. Продуктът трябва да бъде на пазара до 2025 г., а името на победителя (или победителите) ще бъде обявено през 2022 г.

Визията на Том Форд е доста мащабна. Американският дизайнер иска да започне възможно най-скоро заместването на полиетиленовите торбички, които се използват не само в модната индустрия, а навсякъде. „Всичко, което купувате, сега е опаковано в пластмаса. Няма сложена граница за нейното производство. Човек трябва да се замисли, в противен случай ще започнем да виждаме пластмаса навсякъде“, твърди Форд.

Производството на още часовници от рециклирана пластмаса ще спести на океана по 35 пластмасови бутилки за един брой от този иновативен модел. 1000 такива часовници ще намалят отпадъците във водата с 222 килограма.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TOM FORD (@tomford)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР