Как да направим елегантен домашен оазис

Съветват от „Мебели Виденов“

Елка Влаховска 18 November 2020

В стилния интериорен проект на „Мебели Виденов“, показан на снимките, са включени: разтегателен ъглов диван „Кариби“, кресло „Аленс“, малки масички „Дафне“, холна маса „Тиса“.

Снимка: проект и дизайн „Мебели Виденов“

Преди няколко години светът беше завладян от hygge – датската философия за създаване на комфорт и усещане за уют в дома. Според нея приглушеното осветление, топлите материи, органичните форми бяха основните кодове за постигане на чувство за благоденствие в най-личното ни пространство. Но това не са всички начини да превърнем дома си в оазис на спокойствието. Съвременните интериорни дизайнери имат свои собствени виждания.

Диваните обикновено са онзи избор, който персонализира до голяма степен дома и едновременно с това изразява не само предпочитанията, но и начина на живот на обитателите. Те са и мястото, което понякога се превръща в център на домашния живот, защото могат да изпълняват различни функции в зависимост от конструкцията и обема си. Семейни събирания, маратони за гледане на сериали, място за дневна дрямка, а защо не и за пълноценен сън, диванът е мултифункционална мебел. Особено подходящи за индивидуалните нужди на момента са диваните, които дават разнообразни възможности – от място за сядане до комфортно легло, а имат и добавено място за съхранение на вещи, които е по-добре да останат невидими за окото. Различните обеми позволяват да „създадем“ дивана – комфортен, елегантен и в най-подходящия размер и конфигурация за хола. В комбинация с библиотека, малки масички и подходящото осветление той се превръща в идеалното място за релакс.

Отново на мода са фотьойлите, една позабравена до неотдавна мебел, като сега те се появяват като „герои“ на интериорната сцена, ако са с умело подбран акцентен цвят. Фотьойлът има и много други предимства, осигурявайки ни чудесна възможност да се насладим на чаша кафе, чай или горещ шоколад, докато си почиваме или четем любима книга. Бонусът е, че може да се премества в апартамента в зависимост от нашите нужди.

Добавете килим към декора на холното пространство и е сигурно, че ще се почувствате много по-уютно. Правилно избран като цветове и размери, килимът може да открои в по-голяма степен интериорното обзавеждане.

Малките декоративни възглавнички не са просто приумица или каприз, те играят също ключова роля за допълване на комфорта на мебелите. Хит през този сезон са десените им в геометрични форми. В допълнение с малки декоративни интериорни предмети те могат да дадат душа и индивидуалност на всеки дом.

Какво е домът без предметите на изкуството, които вдъхват красота на всяко пространство? Въпросът дали домът да бъде украсен с картини, авторска фотография или постери, всеки решава индивидуално според предпочитанията си, като не може да не отбележим, че модерният градски човек днес залага повече на ярки акценти, композиционно оформени да създават усещане за динамика в средата на обитаване.  

Не може да говорим за модерен дизайн и да не включим растенията. Това не означава, че трябва да превърнем дома си в джунгла, но можем да изберем любими цветя или да засилим присъствието на зеления цвят. Т. нар. биофилен дизайн, който създава усещане за повече близост с природата, вече не е само тенденция, а и необходимост, защото прекарваме повече време на закрито. През студените и мрачни месеци от годината присъствието на природни елементи в затворените помещения има благоприятен ефект върху здравето, а някои растения са с доказани качества да пречистват въздуха от прах, патогенни бактерии и дори вируси.  

Повече информация на http://www.videnov.bg.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР