Неон в интериора

Тенденцията към използването на неонови надписи и осветление се завърна: те може да се видят не само в обществените пространства, но и в жилищните интериори

Елка Влаховска 17 November 2020

Dream Big

Снимка: пресофиси

Историята на неона датира отпреди повече от век, когато на Парижкото световно изложение през 1910 г. изобретателят Жорж Клод представя артистично осветление. Скоро след това той усъвършенства технологията на неоновите светлини, като изобретява електроди, които не корозират.

Сега неонът е отново на мода. Първият му бурен разцвет е в началото на 90-те години на миналия век, когато в поп културата се появяват музикалните стилове рейв и техно. И докато неоновите светлини и надписи навлизат смело в декора на нощните клубове, то хората са предпазливи да ги въведат в частното си пространство.

Пионер в областта на тази т.нар. визуална агресия в дизайна с въвеждането на провокативни надписи по стените е французинът Франсоа Море, фотограф и кинорежисьор. Но докато през 60-те години на миналия век творбите му се смятат за вулгарни и за проява на недобър вкус, „бумът“ в продажбите им се случва двайсет години по-късно.

С течение на времето неонът смело навлиза в интериорния дизайн на домовете. Каква е тайната на популярността му?
Смелите цветове лесно създават ново усещане в интериора, а графитите са абсолютен тренд. Те се „прокрадват“ по стените на красиво обзаведени дневни, спални, кухни или трапезарии, отразявайки индивидуалния стил: от романтични послания до провокативни изявления. Спокойните, отпускащи неонови надписи се възприемат по-добре в спалните, а енергичните и мотивационни кодове са подходящи за коридор или хол. Неоновите букви или символи лесно подчертават конкретна тема или обособяват визуално част от интериора. Важно е обаче да се постигне баланс, като за предпочитане е фонът, на който са поставени, да е тъмен или неутрален. Съвременното изкуство се развива паралелно с инженерната мисъл и това отваря нови визуални възможности. Неоновите надписи или образи са ярко потвърждение за това.

В допълнение към факта, че неонът може да се превърне в интересен интериорен детайл, той може да изпълнява функцията и на осветление. Разбира се, не е в състояние да замени обикновеното осветително тяло, но с негова помощ можете да създадете интимна атмосфера в определена зона на дома.

Каква е магията? Най-просто казано, всяка стая може мигновено да се преобрази с едно щракване на ключа и от пространство с едноцветни стени да се превърне в интериор с ярки акценти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР