Over the rainbow

Със сигурност мнозина ще разпознаят рефрена на чудесната песен от филма „Магьосникът от Оз“, която ни кара по детски да се усмихнем и поне за миг да се отскубнем от тревогите на делника. В света на дизайна дъгата също може да изрази усещане за надежда, да постави ярък визуален акцент, който да ни подтикне да открием кодовете на щастието

Елка Влаховска 11 November 2020

Missoni Home

Снимка: пресофиси

Тенденцията за декорация в цветовете на дъгата е в пълен ход. Защото в един лишен от цветове и въображение свят дали можем да се справим с актуалната „диагноза“ (по Косьо Евтимов) – остра недостатъчност от приказни събития във всекидневния живот?

Да вплетеш в интериора цветния дизайн е голямо предизвикателство и не са много архитектите, които се осмеляват да бъдат дръзки. Но пък, ако човек има нагласа към повече цвят в живота си, може да си позволи да експериментира. Ако изобилието от активни цветове ви плаши, започнете с нещо по-малко, с някой декоративен елемент например – възглавница, настолна лампа, съдове, за да видите как работи. Ще откриете, че вмъкването на rainbow дизайна може да бъде много забавно начинание.

Откроявайки тенденциите, особено в областта на графичния дизайн, не може да не забележим, че цветната палитра на дъгата е тук. Тя присъства не само във визуалните послания на уличните графити, интернет сайтовете, логата на марки, но и в част от предметите за дома на водещи европейски производители, защото цветовете са не само идеални за всички сезони, но и осигуряват прилив на енергия през най-тъмното и хладно време на годината.

Използвайте rainbow дизайна, за да подчертаете необичайното или различното в интериора. Тъй като цветовете на дъгата привличат вниманието, те могат да помогнат на обитателите на дома да поставят акцент върху определено помещение, кът или да създадат специфична атмосфера. Свързваме дъгата с това, че появата й в небето още от детството ни кара внезапно и по необясним начин да се почувстваме щастливи.

Дъгите излъчват весели, младежки и забавни вибрации и без значение на каква възраст сме, ние усещаме прилив на енергия и надежда. Този природен феномен не спира да изумява и винаги изглежда като сътворена на мига магия.

Разглеждана като символ на мир и надежда, дъгата се появява след буря, когато слънцето пробива облаците. Тя е мощното послание, но и обнадеждаващо напомняне, че светлината следва най-тъмните времена. Ярки, свежи и забавни, цветовете на дъгата ни „обещават“ щастие, а какво по-хубаво от това да посрещнем деня с доза антистрес визуална магия.

Rainbow дизайнът показва колко красиво може да бъде разнообразието. Вплитането му в декора на дома може да се осъществи по различни начини – от избора на смели и активни цветове до използването на пастелни нюанси. Цветовете могат да предизвикат различни емоции и това е в зависимост от яркостта на цвета, нюанса или оттенъка, а също и от това коя част от спектъра сме избрали – „хладната“ или „топлата“ гама. Червеното, оранжевото и жълтото се смятат за топли цветове, които интуитивно предизвикват чувство на оптимизъм, щастие, енергия и са известни с това, че мигновено привличат вниманието.

„Студените“ цветове – зелено, синьо и лилаво, обикновено действат успокояващо. Пастелните нюанси в розово и прасковено също може да имат приповдигащ ефект върху настроението, а студените тонизирани пастели като бебешко синьо, мента и люляк имат релаксиращ ефект.

Не е нужно да използваме в декора на дома всички седем цвята на дъгата, за да следваме тенденцията rainbow дизайн, достатъчно е да се престрашим да вкараме малко повече цвят в живота си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР