100 велики лица на театъра

29 October 2020

100 велики лица на театъра, представени в 500 снимки и роли. Зад тази инициатива застава Съюзът на артистите у нас, които решават да почетат творците, оставили ярки следи през годините.

Седмица преди Националните награди „Икар 2020“ бе отбелязана премиерата на луксозното издание „Сто лица на театъра“ в Сатиричния театър.

Мария Касимова- Моасе сподели от сцената: „ Смисълът от такава книга е огромен - дори в театралната академия учат хора, които често не знаят кои са дори Леда Тасева, Велко Кънев, Антон Горчев, Пепа Николова, камо ли пък Адриана Будевска, Лео Конфорти или Кръстю Сарафов... Без памет няма бъдеще. Театралното изкуство е мимолетно - то се случва пред очите на зрителите и не може да се възпроизведе никога по същия начин. Подобни албуми обаче могат да запечатат моментите и така да запазят спомена за нечии талант, присъствие и превъплъщение някога, някъде... “

Някои от фотографиите за първи път биват показвани публично, по-голямата част са от архива на Съюза на артистите. Използвани са и материали от архивите на театри от цялата страна.

Първоначалната идея е изданието да побере точно 100 именити актьори, с някои от най-интересните им сценични превъплъщения. Началото е от края на XIX век, откогато са намерени снимки с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и др. Малко след като готовият проект влиза в печат си отиват легендарните актьори Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Васил Димитров, Виолета Гиндева, Йосиф Шамли. Екипът решава да извади проекта от печатницата и допълват изданието с фотографии на наскоро напусналите ни актьори.

Луксозното издание може да намерите на български и английски език.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР