Кой каза: по-кротко?

Как да добавим топлина и характер в интериора с една от водещите тенденции за 2020 година – завръщането към по-семплите, но вълнуващи форми, характерни за занаятчийското производство от отминали времена?

Елка Влаховска 04 November 2020

Водещите европейски производители на предмети за бита предлагат в последните си колекции носталгичен поглед към ръчно изработените предмети с тяхното привидно несъвършенство, към естествените материали и към спокойствието, което земните и неутрални тонове внасят в дома.

Тази година бележи началото на ново десетилетие и с нея преминаваме към следваща фаза в интериорния дизайн. Все още неосъзната, но надигаща се тенденция, е собствениците на нови жилища, на които тепърва им предстои обзавеждане на дома, да се ориентират към естествени, небоядисани, непреработени материали, за да създадат успокояващо, органично усещане в интериора, като същевременно направят по-устойчив и по-малко токсичен избор.

Това предопределя естествената нагласа към използването на материали, които са се наложили като непреходни в историята – а именно дърво, лен, ратан, керамика и метал. Заедно с това върви и палитрата на земните тонове, която визуално ни приближава към живота в природата с внушението на идеята, че флората и фауната са близо до нас. Тези неутрални тонове и материали създават чудесен фон за „избухването“ на ефектни акценти като включването на цвета на 2020 г. според института „Пантон“ – класическо синьо, в тъкани или декоративни предмети за дома, както и в присъствието (според желанието, разбира се) на ярки произведения на абстрактното изкуство в интериора.  

Хората все повече ще бъдат изкушени от идеята за дълготрайна употреба на предметите, като ще предпочитат да купят по-малко, но по-висококачествени стоки.

Тук в дизайна се промъква и носталгията към обзавеждането на градските и извънградските домове от началото и средата на 20. век с мебели и аксесоари, изхвърлени отдавна от своята всекидневна употреба, които някои от нас сега с удоволствие преоткриват, запазени през годините в мазетата и по таваните.

Ретро полъх в дизайна, наподобяващ старото занаятчийско производство, се улавя навсякъде и тази тенденция е „прихваната“ от съвременните производители. Ето защо модерните колекции интуитивно ще ни омагьосват с идеята за „несъвършенството“ на ръчната изработка и с „уникалната“ стойност на всеки продукт, който сякаш разказва история.

Разбира се, не всеки може да извади от килера старинен предмет, да купи мебел или килим от антиквариат или да поръча на местен майстор-занаятчия (още повече че творящите с ръцете си хора бяха изместени от масовото производство), но щипка индивидуалност в модерния дом може да бъде привнесена по атрактивен начин с избора на керамични съдове с ретро дизайн, на ръчно тъкани черги или килими, на плетени покривала, на уникални декоративни възглавнички.

През тази година дървото и глината дават силна заявка, а ние все повече сме привлечени да прегърнем идеята за „съвършеното несъвършено“. Предметите, които силно напомнят на ръчно изработения занаятчийски продукт, насищат пространството на дома с артистичност. Такива елементи в декора са безвременни, неопределени и неподвластни на ограниченията на различните стилове и епохи в интериорния дизайн.

Нейми Берглунд, куратор на платформата за дизайн Behance, проследява връзката между старите консуматорски навици и новопоявилото се екологично отношение към обзавеждането. Според нея изборът на продукти от естествени материали с по-дълготрайна употреба и по-непреходен дизайн свидетелства за отношението на хората към наболелите теми, свързани със замърсяването на планетата. Тя твърди, че съзнателното ограничаване на покупките на предмети със синтетичен произход е част от желанието да поставим под въпрос досегашната консуматорска култура.

Съвременните интериорни дизайнери също се ориентират към стил, съчетаващ модерните линии в интериора с детайли, придаващи мекота и изтънченост. Ето и някои от препоръките им, които можем да следваме:  
- Добавете керамични вази, лампи и кани в декора. Потърсете интересни глазури, цветове и форми. Използвайте в кухнята дървени купи и дъски за рязане. Сменете пластмасовите кутии с керамични съдове или чаши.
- Добавете цвят и шарка в интериора с ръчно тъкани килими и покривала. Те изглеждат красиво в традиционните помещения като хола и спалнята, но може да се използват и като акцент в банята и кухнята. Добавете цвета на годината: класическо синьо. Огледайте се за разпродажби на предмети втора употреба.
- Потърсете автентичен занаятчийски продукт. Добрите майстори често отразяват традиционната местна култура в най-устойчивите й измерения, създавайки вечни, единствени по рода си произведения.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР