Хари вероятно ще загуби титлата си на принц

eva.bg 26 October 2020

Снимка: Getty Images

Малко преди сватбата на Меган и Хари, кралица Елизабет II им даде титлите херцог и херцогиня на Съсекс както специален подарък. Титлите не бяха използвани от 1843 година.

Когато съпрузите се отказаха от кралските си задължения, те изгубиха предимствата си на висши членове на кралската фамилия, както и правото си да използват думата „royal“ в своите кампании.

Въпреки това Хари си остана принц, бидейки син на принц Чарлз, а двамата с Меган продължават да бъдат наричани „херцози на Съсекс“. Изглежда обаче това може и да не продължи дълго.

Както самият Хари коментира, а и множество експерти в пресата се изказват, с приемането си на американско гражданство той вече няма да бъде херцог, но ще изгуби и титлата си на принц.

Интересен факт е, че ситуацията с Меган не е толкова ясна. Когато тя получава титлата си на херцогиня, американското й гражданство вече е факт. Този проблем коментира Марлен Кьониг, международно признат кралски експерт, в интервюто си за Express UK.  

Като съпруг на американски гражданин, Хари има пълното право на гражданство. Синът на двойката Арчи пък има двойно гражданство за Великобритания и САЩ.

Има сериозни подозрения, че монархията е строго против всички инициативи на Меган и Хари в момента. Това е така, тъй като двамата винаги привличат много внимание към себе си, където и да се появят. Те активно участваха в различни дискусии, тъкмо преди президентските избори в САЩ, а малко преди това сключиха и договор със стрийминг платформата Netflix.

Предполага се, че когато Меган и Хари са подали своята „оставка“ от кралските си задължения, Елизабет им е позволила все пак да продължат да използват титлите си на херцози (което виждаме да се случва на практика), но не и да правят бизнес с тях. Припомняме, че двамата искаха да започнат независим от короната живот, което предполага, че не трябва да се възползват нейните привилегии. В същото време стои въпросът – може ли Хари да изтрие миналото си просто така? С каквото и да се занимава той, всички ще помнят, че той е дете на кралската фамилия, син на принцеса Даяна и принц Чарлз. Това е привилегия, дадена му по рождение, която никой не може да му отнеме.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР