Биофилия в интериора

„Биофилен дизайн“ е плашеща фраза – звучи претенциозно, сякаш се нуждаем от специални познания, за да я разберем. Всъщност тази интериорна концепция е доста проста и повечето дизайнери в света активно я прилагат в домове, хотели и офис пространства

Елка Влаховска 26 October 2020

AUDENZA

Биофилният дизайн най-общо включва природата в интериорните проекти, като монтирането на жива стена от растения, създаването на зелени прегради, овладяване на потока на светлината отвън и още куп елементи в декорацията и обзавеждането. Защо тази сравнително проста концепция с малко объркващо име избухна като тренд точно през 2020 г.? Отговорът е ясен: след принудителния карантинен период у дома и превръщането на апартамента отчасти в офис жаждата за близост с природата е все по-голяма.

Американският биолог проф. Едуард Уилсън, който освен с научните си постижения се гордее и с двукратното си награждаване с „Пулицър“ за нехудожествена литература, създава през 80-те години на миналия век концепцията за биофилен дизайн.

Биофилия според него е „вътрешно осъзнатата емоционална свързаност на хората с другите живи организми“. И допълва, че всеки е склонен да промени поведенческите си модели в процеса на адаптация към нови условия на живот, черпейки сила и вдъхновение от природата. Уилсън твърди, че „животът около нас превъзхожда по сложност и красота всичко друго, което човечеството някога може да срещне“.

Така биофилията се превръща и в естетика, и то не само заложена в проектирането на новите „зелени“ сгради, но и в дребните детайли в собствения дом.

Както при всяко друго дизайнерско решение, всичко се свежда до функционалност, естетика и бюджет – балансирането на трите е това, което отличава добрите професионалисти. Според Натан Бекнър, водещ дизайнер на „живи“ стени от растения в компанията Sagegreenlife, ако дизайнерите включат в проектите си елементи от биофилния дизайн и съобразят финансовите разходи с търсения ефект, интериорът може да осигури на обитателите си чувство на благополучие и просперитет. Той твърди, че визията може да ни въздейства на емоционално ниво по начина, по който ни пленяват пукането на съчките в огъня, плисъкът на морските вълни, гледката към градината или разходката в парка.

По отношение на това как бихме избрали мебелите и аксесоарите в дома, вариантите са многобройни, но общото е, че  биофилният дизайн е подход, който насърчава по-близкия контакт между хората и природата в съвременните сгради.

Най-популярните негови елементи включват естествени материали, естествена светлина, растителност и гледка към открити пространства. Земна палитра, органични форми на мебелите, природни изображения в снимки и постери, тапети или килими с флорални мотиви също спомагат за обстановка, която е в резонанс с вътрешната ни природа. Биофилният дизайн поставя акцент върху естествената светлина и пространството. Доказано е, че нахлуващата през прозорците слънчева светлина има терапевтичен ефект, като спомага да свалим нивата на стреса.  

Не може да говорим за естествен дизайн и да не включим растенията. Това не означава, че трябва да превърнем дома в джунгла, но можем да изберем любими цветя или да се доверим на „симулацията“ на природа чрез цветни изображения или повече присъствие на зелен цвят.

Тези, които го практикуват, твърдят, че биофилният дизайн вече не е тенденция, а необходимост, защото прекарваме повече време на закрито, отколкото навън. Скорошни научни изследвания дават доказателства, че особено през студените и по-мрачни месеци от годината присъствието на природни елементи в затворените помещения има чувствителен благоприятен ефект върху здравето.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР