Как кожата ни заобича града

Люба Вангелова 14 October 2020

Днес всяка втора козметична новина се отнася до жителите на мегаполисите. В България такива нямаме, но съзнателно или не, градската среда е демонизирана и според много от потребителите на козметика това се прави с цел да инвестираме значителни суми за възстановяване на кожната бариера пред агресията на външните фактори.

Толкова ли е страшно градското въздействие? Колко от нас могат да си позволят да живеят в къща край морето или в планинско село? И защо? След като голяма част чудесно се справяме с динамиката, стреса, компютрите и останалите „ужаси“ на цивилизацията. Има ли желание, има и дисциплина! Какво е наистина въздействието на „вредностите“ в града върху кожата ни (особено предвид застопоряването ни в него по пандемични причини)?

Градските потайности

Темата за влиянието на урбанизираната среда върху външността ни не е нова – започнали са да я изучават още в периода на активен ръст на градовете през 50-те години на 20. век. Тогава станало ясно, че мръсният въздух причинява възпаление на кожата и акне, дефицитът на кислород – сив тен, а заседналият начин на живот – целулит. От този момент учените правят немалко открития по темата, способни да тласнат към депресия дори най-изявения градски оптимист. И бюти брандовете решават да сменят тона на комуникация – от заплахи и предупреждения за последствията от градското замърсяване върху кожата, днес те искрено се възхищават на „модерната градска жена“. Това е определението за жена, която работи много, кариерата й е важна, има милион задачи за деня, тренира усилено и внимава с какво се храни. И, разбира се, е неразривно свързана с компютъра си и с всичките си електронни устройства, не се наспива, под стрес е, а всичко това оказва влияние върху кожата й.

Договор за примирие

В един момент създателите на козметика спряха да настояват за баналните „наспивайте се редовно“, „пийте повече вода“, „спрете цигарите“ и „запазете спокойствие“. Обратно, дават ни ясно да разберем, че ни приемат такива, каквито сме, и ни помагат да поддържаме образа на успешна независима лейди. И така, днес козметичните продукти ни помагат да се справим с лекота с вътрешните и външните си врагове. Разбира се, външните са не само на улицата, но и в апартаментите ни, скрити в компютрите, климатиците, микровълновите печки. Утешават ни, че за всяка от тези заплахи има антидот. Но върху коя да се концентрираме, ако са толкова много?

На всички фронтове

С какво кожата на гражданките се отличава от кожата на живеещите сред природата, освен че е по-мазна и проблемна? Мръсният въздух не само активира мастната секреция, но провокира възпаление и запушване на порите. И това не е цялата напаст. Водата от тръбите е по-твърда и намалява pH на кожата, която става по-чувствителна и уязвима. Може да я „нахраните“ със суперхраните в пробиотичната антиоксидантна възстановяваща маска за балансиране pH на кожата Berryglow на Glamglow с екстракти от боровинка, лактобацили, олио от жожоба и хиалуронова киселина. Друга неприятност са пигментните петна. Причината за тях не е само слънцето, но и токсичните газове. Занижени са и резервите на кожата от антиоксиданти, което е причина за сухотата и по-бързото й стареене. Кожната бариера може да подсилите още в стъпката на почистването – точно това прави мицеларната вода Osmopure на Esthederm. Лекият почистващ гел с хиалуронова киселина Aqua Infini на Galenic я насища с влага. Нежно въздействие върху повърхността има и мицеларната пяна с два вида хиалуронова киселина DermatoCLEAN на Eucerin®. Т.е. кожата на гражданките представлява сама по себе си достатъчно интересна картина. При сравнително мазна и замърсена Т-зона, като цяло тя е склонна към обезводняване и хиперчувствителност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР