Валентин Старчев отблизо

Пластики и рисунки

12 October 2020

Тоалет, месинг, 44х25х20 см

Галерия „Контраст“ представя пластики и рисунки на един от най-изявените български скулптори Валентин Старчев, белязал българското изкуство от началото на 60-те години на миналия век до днес.

Автор на редица монументални паметници в България и чужбина, този път скулпторът се представя в една по-интимна светлина. Освен извечните теми на битието, които ще видим в изложбата, свързани с Христовия цикъл, като например няколко рисунки на тема Разпятие Христово и Богородица, Валентин Старчев показва и пластики на Орфей, на идол, инспириран от археологически артефакти, открити по нашите земи.

Станал изключително популярен с неоиконографския вариант на неговата „Пиета“, накрая Валентин Старчев все по-често се обръща към изразните средства на чистата рисунка в серията на тема Акт, разработена с умиротворена страст – тенденция, прокрадваща се и в пластиките в изложбата, представящи жената в нейната интимна непосредственост. В нея Ерос, богът на любовта при гърците, синът на Хермес и Афродита е определен от Платон като демон, играещ посредническа роля между света на хората и боговете. Каква роля му е отредил Валентин Старчев в своята интимна изложба е оставена на зрителя сам да прозре.

Изложбата може да бъде разгледана от 15 октомври до 7 ноември в галерия „Контраст“ , ул. „Цар Самуил“. Куратор е проф. Аксиния Джурова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР