Време за кино

Есенният София Филм Фест стартира на 24 септември

eva.bg 16 September 2020

Дойде време и за последната част от триптиха 24-ти София Филм Фест. Първата част бе през март и включи ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки. Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Третата част на СФФ, есенната, със своите над 90 филма е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената. Насладете му се от 24 септември до 15 октомври.

Освен прожекции на открито, в рамките на които може да видите „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо,  „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска, „Предателят“ на Марко Белокио и още четири заглавия, така и на закрито в десет киносалона, традиционни фестивални дестинации.

Пет нови български игрални филма ще имат своите първи срещи с публиката в София – „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „До последния каприз“ на Иван Юруков, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, „Шибил“ на Никола Бозаджиев, и „Пепел върху слънцето“ на Бо Калинов.  Любопитното е, че четири от тях са дебюти. Тези премиери са планирани за периода 5-9 октомври в кино Люмиер Лидл.

Есенният София Филм Фест включва деликатес от световни филми, които не присъстваха в програмата на летния фестивал. Сред тях са хитовете „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и „Фарът“ на Робърт Егърс, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, „Синоними“ („Златна мечка“ от Берлин) на Надав Лапид, „Почетен гост“ на Атом Егоян, „Ина де Ярд“ на Питър Уебър, „Кънингам“ – 3D откровението на Ала Ковган за хореографа Мърс Кънингам, специалната прожекция на „Сладък живот“ на Федерико Фелини, удоволствията за всички сетива от специалната селекция „Музикална кутия“, включваща забележителния филм на Ник Брумфийлд „Мариан и Ленард: любовни думи“; „По Божията милост“ на Франсоа Озон, „Младият Ахмед“ на братя Дарден, „Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе, „Синът“ на Мехди Барзуи, „Папиша“ на Муния Медур и „Адам“ на Мариам Тузани блестят в програмата Франкофония 50; „Лилиан“ на Андреас Хорват, „Малкия Джо“ на Джесика Хауснер – с наградата от Кан 2019 за най-добра актриса на Емили Бийчъм, „Нобади“ на Карл Марковиц и „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер са гвоздеите на Фокус Австрия.

Следете подробностите за пълната програма на фестивала на сайта ни www.siff.bg, както и в социалните мрежи на фестивала.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР