In memoriam: Иржи Менцел, късмет на облачето ти!

eva.bg 08 September 2020

Големият чешки режисьор Иржи Менцел, носител на Оскар за филма си „Строго охранявани влакове“,  почина на 82-годишна възраст след дълго боледуване.

Месеци след гостуването си в България в края на 2016 година по покана на фестивала „Синелибри“, Менцел е хоспитализиран, след като съпругата му Олга го намира в безсъзнание у дома им. Правят му мозъчна операция и известно време го държат в изкуствена кома. Започва дългата му битка за възстановяване. Менцел се придвижва с инвалидна количка, но не губи прословутото си чувство за хумор. Малко преди да почине, съпругата му обзавежда нова къща, пригодена за придвижване с количка. Самата тя предполага, че Иржи се е заразил с менингокок от климатизация в самолета, с който лети до град Кошице в Словакия, за да режисира операта „Фалстаф“.

Красавицата Олга е с 40 години по-млада от Менцел. Двамата се женят през 2004 година, като това е първи брак за 66-годишния тогава режисьор. По време на брака им тя ражда две деца, Ана и Ева, като първата дъщеря е от друг мъж, а за това кой е бащата на второто им дете семейството пази мълчание.

Олга, която сега е на 42, обяви смъртта на съпруга си с прочувствено писмо в социалните мрежи: „Иржинко, наш любим, най-смел сред смелите. Вчера вечерта  у дома в прегръдките ни тялото ти напусна нашия земен свят. За нас беше голяма чест, че те съпроводихме в последния ти път. Любовта ти към мен и нашите момичета беше любов, която не признаваше условия. Иржинко, благодаря ти за всеки ден, в който успях да бъда с теб. Беше изключително. Благодаря и за тези три тежки последни години. Постоянно ми помагаше. С мъжество, апетит, необичайна воля за живот и хумор. Пожелавам ти щастливо облаче, както ти сам казваше… Със смъртта нищо не свършва  и вярвам, че ще се срещнем, независимо в каква форма. Защото не е възможно да не стане така. Милвам те и те обичаме от все сърце завинаги. Твоите момичета. Олинка, Аничка, Евичка.“

Асистентката на Менцел съобщи, че по негово желание няма да има ритуал за погребението – често срещано явление в Чехия. Предполага се, че по-нататък ще бъде организирано прощално събитие.

Иржи Менцел имаше и специални отношения с България. Той постави за наши театри няколко пиеси, като "Вечеря за тъпаци" още се играе в Сатиричния театър - вече близо 20 години. За главната роля във филма си "Обслужвах английския крал" режисьорът покани Иван Бърнев, тъй като - по негови думи - не намерил измежду чешките и словашките актьори някого, който да изиграе героя с по детски чиста душа.

За EVA беше изключителна чест да се срещне с режисьора при последното му гостуване у нас и да се наслади на великолепната му самоирония. Иска ни се да вярваме, че Там наистина му се е паднало някое особено весело облаче, от което да гледа с меката си усмивка какви ги вършим на земята ние, обикновените хора, около които той изплиташе сребърната паяжина на киноразказите си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР