Ифей Лю - кое е това момиче?

Актрисата от китайско-американски произход ще гледаме в игралната версия на „Мулан“

Невена Дякова 11 September 2020

Баладата за Мулан има вековна история, но до момента само две екранизации. И двете са на Disney, филмовото студио, което пуска епичната игрална версия на класическия за китайския фолклор сюжет.

Знакови имена за азиатската кинематография са част от каста на холивудския проект, който впечатлява с визуален размах и блестящ костюмен дизайн – всичко, от дрехата до разположението на чайника върху масата, е изпипано до последния детайл. Красивата Гон Ли, позната ни от превърналия се в емблема „Проклятието на златното цвете“, и кунг-фу легендата Дони Йен са рамо до рамо с младата Ифей Лю, която влиза под кожата на Мулан.

32-годишната азиатка е родена в семейството на дипломат и танцьорка, които се разделят, когато Ифей (чието рождено име между другото е Ан Фенг, б.р.) е само на 10. Възприела не само моминската фамилия на майка си, но също и интереса й към музиката и танца, от ранна възраст Ифей поделя заниманията си между моделство, уроци по пиано и актьорско майсторство. Малко след развода на родителите си актрисата се премества в Ню Йорк, където живее в Куинс в продължение на 6 години, за да се завърне през 2002 г. в Китай, записвайки се в Пекинското филмово училище.

Позната на публиката в Азия с появите си в различни телевизионни сериали, през 2007 г. Ифей изгрява с лентата „Забраненото кралство“, в която партнира на звездните Джеки Чан и Джет Ли – с него се срещат повторно и на снимачната площадка на „Мулан“. (Този път обаче тя спасява живота на героя му!)

По повод новия си филм, който е и първа главна роля за актрисата в холивудска продукция, Ифей признава, че не е спирала да се вълнува със седмици. Прослушването, разбира се, се случва в Ел Ей, където набързо трябва да мобилизира цялата си физическа енергия, за да преодолее часовата разлика: „Как се подготвих за кастинга ли? С тонове кафе и малко медитация, които ми помогнаха да се справя с така неприятния джетлег. Прослушването се осъществи в много малка стаичка, а аз трябваше да изиграя откъс, в който току-що съм слязла от кон. Имах още един с магьосницата (в ролята Гон Ли, б.р.), както и такъв, в който героинята ми трябваше да изглежда леко мръсна, та...  кастинг-режисьорката умишлено изцапа лицето ми с моите сенки за очи“, спомня си с усмивка Лю.

Самата тя не помни кога за първи път в детството си е чула историята на Мулан, но е дълбоко убедена, че сюжетът надскача границите на китайския културен контекст с универсални и актуални днес послания: „Легендата за Мулан е особено популярна в родината ми, но смятам, че навсякъде по света хората могат да се идентифицират с персонажа и неговите преживявания. Всички сме хора и имаме емоции, а те са онзи унифициращ за всяко човешко същество елемент. Мулан е символ на честта и смелостта, тя не се отказва да продължи напред... Тя не може да си представи всички последствия от избора й (да замести своя баща в наборна служба към императора, б.р.), но се възхищавам на начина, по който успява да се справи с тях.“  

Ифей открива немалко прилики между себе си и героинята си: „Като актриса се налага да водя не по-малко битки от Мулан. Винаги се стремя да вървя напред, да минавам границите на собствените си възможности, да уча всеки ден“. Уменията й признава и режисьорът на филма – Ники Каро, която не пести похвали за младата звезда: „Във всеки миг, в който Ифей бе на снимачната площадка, тя непрестанно вдигаше летвата спрямо своите колеги актьори. Вдъхновяваше ни с всяко свое движение. Останахме поразени от  уменията й. Може би не знаете, но тя владее до тънкост бойните изкуства, справя се не по-зле с меча, язди все едно е родена на седлото... Тя е брилянтна, наистина брилянтна актриса. Ифей е не просто целият пакет от качества, които търсихме в образа на Мулан, но може би и единствената съвременна китайска актриса, която би се справила с ролята“.

Истината е, че Мулан се оказва не просто сериозно драматично, но също физическо предизвикателство за Ифей: „За разлика от други проекти, в които има или само сцени с бойни изкуства, или такива с меч, тук се наложи да подготвя тялото си изцяло. Всяка сутрин тренирах по два часа, а след това яздех в продължение на час, последвано от специални тренировки по бойни изкуства. Така че на ден ми се събираха по 5–6 часа физическа подготовка“. Предизвикателство е също да тренира гласа си и да успее да го направи по-нисък... Всяко усилие в изграждането на образа е силно вдъхновяващо за актрисата: „Мисля, че успяхме да покажем един много по-задълбочен и богат образ от този, познат в баладата за Мулан.

Във филма виждате персонажа не просто като момичето-воин, но откривате и чисто женската й страна, която е не по-малко крехка от тази на всяка от нас. Ще се случи ли да се колебае и да бъде уплашена, но да избере да продължи напред? Да, и всички ставаме свидетели на това“. Безстрашна, лоялна, но винаги истинска, Мулан е страхотен пример за момичетата днес, убедена е Ифей: „Надявам се, че младите жени ще се доверят повече на инстинктите си и няма да са толкова фокусирани върху това, какво получават от живота. Важно е да останат верни на себе си, защото само те могат да поднесат хубавите изненади в живота си. В един момент от филма Мулан издава прикритието си и факта, че е жена. Прекрачва границите, защото осъзнава, че заслужава свободата да бъде себе си, и повече – тази, която иска да бъде“.


 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР