Селският дом – камък, дърво, светлина и любов

Елка Влаховска 07 September 2020

Снимка: Ангел Жечев

На южния склон на Родопите, съхранило магията на отминали времена, село Лещен, макар и лишено от постоянно живеещи обитатели, успява да ни примами с природната си и архитектурна прелест.

Двукатните каменни къщи и стръмните калдъръмени улици сякаш разказват история, пълна с тайнства, чиято сюжетна линия води към едно място – църквата в центъра „Св. Параскева“, строена в далечната 1833 г., и грижливо реставрирана днес. Това място е избрал за постоянен адрес поетът Борис Христов със семейството си, може би за да черпи вдъхновение от прекрасните природни пейзажи и спокойствието на селския делник. Тук избира да построи и своя извънградски дом Светослава Георгиева, оперативен директор и председател на мениджърския съвет на компанията за луксозни недвижими имоти Unique Estates през 2008 г.

Две години по-рано семейството е на ваканция в Банско и решава да разнообрази почивката си с разходка до двете магични места – Лещен и Ковачевица. В онова време единственото място за отсядане в този район е имението на Соня и Стоян Капсъзови, едни от пионерите на селския туризъм у нас, които превръщат ковачевската си къща в романтично място за отдих, приканващо дипломатическия корпус у нас да опознае красивите български традиции.

Светослава и Людмил са омагьосани от природата и от архитектурата на двете села, които са толкова въздействащи, че още от 70-те години на миналия век у нас са били избирани за естествен декор в не един български филм. Посрещат Нова година (2008) в къща за гости в Лещен, а още на следващия ден стопанинът ги води по тяхна молба да им покаже места в селото, които се продават. На най-високото място, досами гората, той посочва заснежен стръмен склон, приличащ на голяма бяла пряспа, и казва: „Това е“.

Оттам се разкрива панорама към пиринските върхове, живописната долина и сгушените къщи на селото, а въздухът сякаш е наситен с пречистваща и лековита сила, която възвисява духа. Светослава казва, че 2008-а е много специална година в живота й. Още на 21 януари купуват мястото, а през същата година семейството е в очакване на дете. За нея и Людмил това е второ начало (всеки има по едно дете от предишния си брак), а промяната в живота им търси да пусне своите корени.

Така започва лещенската приказка на семейството, която като всяка приказка има своите перипетии, неочаквани обрати и... щастлив край. От полагането на първия камък до празнуването на Коледа на 2014 г. сбъдването на мечтата за селски дом минава през разнообразни емоции – от възторга на начинанието, ентусиазма, усилената работа, до срещата с неблагоприятни финансови условия, спънки и трикратно заставане на ръба да се откажат. Светослава казва, че никак не е било лесно, но единствено силата на мечтата, любовта, съгласуването на намеренията и постоянството са били условието всичко да бъде доведено до успешен край.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
AVA
11 September 2020, 11:57

Сякаш прочетох приказка!

ТВОЯТ КОМЕНТАР