Нищо тежко, нищо тъмно

Арх. Павел Янев: „Модерният лукс не е в скъпоструващия диван, а в интелигентните решения за дома“

Елка Влаховска 10 August 2020

Снимка: диян станчев

Представяме елегантна къща с двор, в чийто интериор откриваме перфектна хармония между цветове, материали и текстури. Пространствата са усвоени така, че предлагат ненатрапчиво, но въздействащо на сетивата усещане за лукс.

Проектът е на архитектурно-дизайнерското студио ALL in STUDIO. Създадено през 2011 г., освен проектирането то поема и реализацията на проектите, по които работи. Миналата година печели  наградата за „Най-добър дизайн на резиденция“ в Лондон. Има няколко печеливши проекта на международна сцена и доста първи места на родна.

Арх. Янев, каква според вас е концепцията за модерния лукс днес?

Модерният лукс отдавна е излязъл от рамките на понятието „лукс“ в консуматорския му смисъл. В днешно време луксът не е да си купиш скъп и крещящ диван, а е в свободата да обитаваш широки пространства, които дават чувство за обем и безкрай. Основната концепция на всеки наш проект съдържа идеята да увеличи визуално пространствата и да придаде чувство за обем.

Как възникна идеята за проекта на този интериор?

Идеята възникна от желанието на собственика да има различни зони в къщата според моментните си нужди. Ако иска парти – в дневната има коктейл бар остров, който да обслужва гостите; когато са поканени приятели за вечеря – има голяма трапезария; ако иска да играе билярд на спокойствие и да изпуши пура – на разположение е „мъжката бърлога“.

Как постигнахте този уникален баланс между цветове и текстури?

Балансът е чувство, което се развива с опита, годините, множеството реализирани проекти и най-вече с грешките, които сме допускали.

Кои актуални световни тенденции приложихте в интериора?

Не робуваме на конкретни тенденции. Държим да проектираме според нашите принципи и гледни точки. Тенденциите, бих казал, са загатнати в някои детайли – лампичка, килим, декоративен материал. Тогава си позволяваме да използваме нещо „модерно“, тъй като е лесно заменимо. Но основните материали, принципи на формообразуване и светло-усещане са от нашата кухня със собствени рецепти.

Каква е ролята на осветлението в интериора?

То е най-важният елемент и с него трябва да се борави с особено внимание. Ние работим с идеята, че трябва да има 3-4 различни „сцени“ на осветление, които потребителят да може да настройва според настроението и моментните си нужди.

Кое интериорно решение в този дом бихте оценили като творческа находка?

Във всеки проект подхождаме различно и търсим новата „находка“. В този дом има интересни мебелни детайли и решения, които ни костваха много проби, тестове и различни принципни действия.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР