Нарисувай ми любов

Артистичен експеримент на фондация „Прада“ и Франческо Вецоли вкарва публиката в онлайн капан

03 August 2020

Снимка: фондация Prada

Цветна и необикновена ръкавица хвърлят в онлайн пространството италианският артист и режисьор Франческо Вецоли и неговият ментор – италианската модна дизайнерка Миуча Прада. Двамата се обединяват около кауза, която споделят от години – провокация с главно П.

„Когато Миуча ми се обади и ми нахвърли идеята за дигиталния проект „Любовни истории“, не бях виждал човек от 65 дни. Мисля, че за кратко време развих агорафобия и това предложение дойде като истински подарък за мен. С Миуча си приличаме много и не се изненадах, когато разбрах, че идеята й е свързана с любовта. Накратко, за два месеца в профилите на фондацията в социалните мрежи (Фейсбук и Инстаграм) ще се появяват кадри на любими наши любовни двойки.

Моята задача ще бъде да провокирам публиката да избере две от визитните им картички. Разчитам на богато въображение и адекватно чувство за хумор, които бяха поставени пред сериозно изпитание със световната пандемия от коронавирус“, коментира в прессъобщение на фондацията любимият артист на Миуча Прада. 49-годишният Франческо Вецоли, който представя два пъти Италия на Биеналето във Венеция (2005 и 2007 г.). Дързък провокатор и изключителен естет, роденият в Бреша артист привлича внимание още с дебюта си – филма „Целувката“ с участието на Хелмут Бергер, любовника на Лукино Висконти. После идва трейлърът с Хелън Мирън, Мила Йовович и Кортни Лав, който Вецоли заснема като контраверсия на скандалния филм „Калигула“ (с режисьор Тинто Брас).

Както и 24-часовият маратон в парижка дискотека, където диджей е не кой да е, а самата Кейт Мос. Все проекти, които гъделичкат способността на публиката да напуска коридорите на комфорта си. Там ни отвежда и новият му артистичен експеримент „Любовни двойки“, в който оживяват любими комбинации от анимационни и пълнометражни филми като Мис Пиги и Кърмит, както и двойки от реалния живот.

„Неслучайно избрахме това да се случи в дълъг период от време в онлайн пространството, защото аз самият прекарвам много време пред компютъра. Това е единственото място, откъдето мога да разбера дали в Италия не са починали от коронавирус хора, които познавам. И докато смъртта все още се спотаява някъде в мрака, любовта е винаги на показ. Затова уцелихме точно нея със стрелата на Вецоли“, представя идеята си в открито писмо до медиите провокативният артист. „Не всички, включени в изложбата, са герои от поп културата. Избрали сме двойки, които са нарисувани от майстори като Караваджо и Тулуз-Лотрек.

Има снимка на кралица Елизабет II и принцеса Маргарет, на която и двете гледат нещо по съвсем различен начин. Под мястото на кралицата съм избрал да напиша „намирам“, а под позицията на сестра й – „търся“. Така противопоставям на пръв поглед двойки, които досега масовата публика възприема като „пакет“, „комплект“ или „вече наложена комбинация“, за да я провокирам да излезе от удобния модел на комуникация и да потърси ново определение за това „арт съжителство“, разкрива същността на експеримента Франческо Вецоли. Всяка събота, в обявените два профила на фондация „Прада“ ще се публикуват резултатите от гласуването, а всяка неделя известни арт критици ще направят изводи от реакцията на хората.



Стани богат

Вдъхновението на Вецоли зад този артистичен експеримент са популярните телевизионни игри от типа на „Стани богат“. „Хората си мислят, че играта е лесна, че със сигурност знаят поне няколко отговора, други ще налучкат, а за трети ще им подскажат. С „Любовните двойки“ обаче излизат извън зоната на комфорта. Не разчитам само на визуалната провокация, а на това да започнат да си задават въпроси, при това за хора и ситуации, които са виждали отдавна.

На един кадър например Роналд Рейгън танцува с Имелда Маркос, двамата са облечени в дрехи от бял сатен. И ако, разбира се, хората ги разпознаят, бих се радвал да си зададат въпроси от типа: „Защо президент танцува с жената на диктатор? Има ли политически контекст този текст? Искам да върна хората към способността им да мислят, така агресивно изтласкана в ъгъла от съвременните политици. Мисля си, че мисленето е полезно за мозъка и за сърцето“, казва Вецоли.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР