Д-р Невенка Пановска, Д.М.: Красотата има два полюса – младостта и остаряването

Люба Вангелова 08 July 2020

Не си представяйте лукса като начин на съществуване. Разбрах го прекрасно при срещата ми с естетичния дерматолог д-р Невенка Пановска, д.м. Освен жена с феноменална визия и интелект (говори английски, немски, френски, български и родния си македонски) тя е създател и на иновацията „Луксозна SPA & Wellness естетика“ в естетичната дерматология. Придобила знанията си в Швейцария и Франция, тя споделя: „Когато говоря за лукс, имам предвид луксозното ни отношение към самите себе си. Луксът е светлината в нас, това е нивото ни на съзнание. Красотата е отражение на върховния закон на хармонията в триизмерното ни тяло (тяло, душа и дух) с ритъма на природата. Мисията на „Луксозна SPA &Wellness естетика“ е да създаде духовна, естетична революция – едно осъвременено древно познание за личностното ни съществуване в името на Цялото.“ Това твърдение на д-р Пановска ни навежда на мисълта, че в основата на красотата са съзнанието и силата на върховния закон на хармонията в нас и в Цялото.

Д-р Пановска, от позицията на вашия различен подход към темата за младостта, какво е за вас остаряването и свързано ли е то с възрастта?

Младостта и остаряването са двата полюса на красотата. В природата най-изявен е принципът на дуалността – нощ и ден, топло и студено, слънце и луна, добро и зло, ин и ян, младост и остаряване... Всичко е дуално, тайната е в „красотата на остаряването“, което е в основата на иновацията „Луксозна SPA & Wellness естетика“. Всъщност младостта и остаряването са двата парадокса, които трябва да се помирят.

Естетичната дерматология достатъчна ли е за тяхното помиряване?

Процесът на остаряването на кожата е част от естествената мозайка на стареенето на целия организъм. Естетичната дерматология, благодарение на постиженията си, може да изтрие белезите на отминалото време, изписани върху кожата, но не може да промени „красотата отвътре“. Това е в основата на създадената от мен иновация „Луксозна SPA & Wellness естетика“, която включва естетични и антиейджинг програми за лице и тяло на ниво на гръбначен стълб, всички сетива и енергиен баланс. Промяната започва отвътре – интеграция на триизмерното тяло. Затова програмата за антистареене, която прилагам, включва няколко етапа – диагностика, хиропрактика, сегментна масажна терапия, кинезиологични упражнения, wellness концепция за здравословно хранене, елементи от източноазиатски практики, езотерични учения, информационна медицина и други.

Искате да кажете, че начинът, по който се чувстваме, се отразява на красотата ни повече от която и да е естетична процедура?

Красотата е състояние на духа, състояние на мислите, които изграждат емоциите и оформят тялото – характеровата ни броня. Тайната е в приемането, така че първата ми препоръка е да приемем остаряването като ритъм в природата – ритъмът на годишните времена (пролет, лято, есен, зима). Несправедливо е да превръщаме есента в изкуствена пролет. Това означава да се грижим за себе си по възможно най-природосъобразния начин. Много мои клиентки споделят, че освен храната, спорта, козметиката и видовете естетични процедури приемат и добавки, като по-голямата част от тях избират продукта Биосел Колаген и намират видимо подобряване на естетичната визия на кожата си.

С други думи, приемът на колаген е част от wellness подхода в естетичното остаряване?

Именно здравословният начин на живот забавя възрастовите изменения в естетичната визия на индивида и оборва традиционните концепции за стареенето. Белезите на стареенето се появяват обикновено в средата на четвъртото десетилетие – загуба на обемите, ремоделиране на костите,  атрофия на мускулите, редукция на подкожните мазнини и промяна в архитектониката на всички слоеве на кожата. В резултат на това кожата се отпуска и под въздействие на гравитацията увисва. Процесът на стареене на кожата е свързан със забавен метаболизъм, намаляване на броя на дермалните фибробласти, което пък води до намаляване на биосинтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина.

Проучванията показват, че над 75% от структурните елементи на младата кожа се състоят от колаген, но с напредването на възрастта той намалява средно с 10% на всеки 10 години. В този смисъл опитът на моите клиентки ми говори, че приемът на природни добавки като Биосел Колаген помага в грижата както против стареенето на съединителната тъкан на кожата, така и за поддържането на ставите и опорно-двигателния апарат. Проучванията потвърждават, че този продукт не е просто смес от отделни съставки, а е със специална матрична формула, която максимално се резорбира в организма. Прием на доза от 4 капсули дневно (2 г) в период от четири седмици е достатъчно за достигане на постоянна кръвна концентрация на Биосел Колаген. След 8 седмици прием се постига и значително подобрение на ставния дискомфорт. Ако целта е „разкрасяване“ на кожата и коригиране на несъвършенствата й, дневната доза е 2 капсули. Другото предимство – Биосел Колаген не съдържа ГМО, глутен, соя, захар, ракообразни, риба, яйца, мляко или ядки.

Кое е вашето послание относно здравето и красотата?

Красотата е отражение на върховния закон на равновесието в триизмерното ни тяло в ритъм с  природата. Да поддържаме физическото ни тяло е само една трета от това равновесие. Остаряването на физическото тяло е феномен – видимата проява, докато номенът – причината, е в другите две трети от това триединство. Те си партнират по силата на закона за равновесието.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР