Технологиите и шията

Всяка свободна минута се взирате в телефона си? Обещаваме ви: ще настъпи момент да платите за това не само с пропиляното време, но и с красотата си

eva 17 November 2023

Технологиите, и по-конкретно мобилните телефони, не само „проникнаха“ в съзнанието ни, но и оказаха влияние на външността ни. Естетичните дерматолози и пластичните хирурзи по целия свят са разтревожени – всяка втора жена днес, независимо от възрастта и начина й на живот, страда от т.нар. tech neck.

Адекватен превод на български това понятие все още няма, затова може би е добре да използваме съмнителното, но близко по значение „техношия“.

Проблемът се появява, когато се приберете след работа и с чаша вино сядате на дивана или лежите, стоите или сте се навели над телефона си. Или в леглото преди заспиване старателно разглеждате фийда на някоя от социалните си медии, изучавайки в повечето случаи ненужна за вас информация.

Ето в тези моменти кожата на шията и деколтето старее: появяват се напречни бръчки, от които трудно може да се спасите по-късно. За да намалим създаденото напрежение, трябва честно да признаем, че тези бръчки така или иначе в някакъв момент от остаряването ще се появят.

Но ако сте любители на телефоните и таблетите, моментът „Х“ просто ще настъпи по-рано. Ако вече е настъпил, не се хвърляйте веднага към инжекциите ботокс – в тази зона те не са ефективни. Доста по-добре се справят инжекционните методи с хиалуронова киселина или лазерните процедури и апаратни лифтинг процедури. Остава за пореден път да се замислим за digital detox, като през това време не пропускаме козметичните грижи за тази специфична област.

А скролването по екрана нека правим с високо вдигната глава.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР