SPF - новият закон за сексапил

По отношение на слънчевите лъчи през лятото поведението ни е до известна степен шизофренично – знаем, че имат положителен ефект, но и че вредят на здравето на кожата ни.

Люба Вангелова 20 July 2020

Години наред говоренето по темата е татуирало в умовете ни факти като този, че излагането на слънце (извънредно дълго и без защитни средства) може да причини рак на кожата и провокира стареене.

Въпреки това колко от познатите ви възобновяват слънцезащитния си крем на всеки два часа, когато са навън? Колко носят шапка или подходящи дрехи за защита?

Накратко, предстои още работа за създаване на SPF навици. Направете си експеримент и попитайте приятели какво знаят за действието на слънчевите лъчи върху кожата. Половината все още си мислят, че изгарянията в детска възраст нямат никакво значение за здравето в зряла възраст. Всъщност учените са доказали, че те могат да причинят генетични мутации и меланом. Не е рядкост на 18 години 80 процента  от „слънчевия капитал“ на кожата да е изчерпан. Това означава, че тя вече не е въоръжена да се защитава ефективно.

Дори и в зряла възраст слънчевите изгаряния не са безвредни. Но въпреки това доста хора с фототип V и VI (тъмна кожа), но и такива с фототип I и II (много светла кожа) смятат, че изгарянето е... подготовка на кожата им за слънцето. Изгарянето обаче не е тренировка, а причинява промени в кожата. Запомнете: слънчевият тен е първият признак за агресивна намеса.

UV или химични филтри

Ако си мислите, че в химическите филтри не се съдържат най-чистите молекули (които според някои учени причиняват нарушения в работата на ендокринната система), помислете отново – рискът от вреда върху кожата от UV лъчите в дългосрочен план е не по-малък.

В баланса полза/риск не е опция да пропуснете слънцезащитния крем. Ако все още се тревожите за химичните филтри в него, помислете за веществата в сапуна, в душ гела, в маслото за почистване на лице и за многобройните козметични продукти, с които ежедневно „даряваме“ кожата. The SPF 50 UV Protecting Fluid на La Mer (1) нанасяйте под хидратиращия крем и под грима – бързо се абсорбира от кожата, има успокояващо действие и е за лице и тяло. Доста удобна е иновативната технология във формулата на UV Bronze Face SPF 50+ на Filorga (2) – при нея слънчевите лъчи активират ензимите с детоксикиращ ефект, които неутрализират вредното влияние на свободните радикали върху кожата. Освен от фотостареенето кремът осигурява и всеобхватна UV+ IR защита, намалява пигментните петна, видимо намалява бръчките и предотвратява следващата им поява. Complete Protection UV - Pollution - Antiox SPF 50 SPF 50 на Chanel (3) защитава освен от UVA и UVB лъчите, също и от градското замърсяване, антиоксидантите, а естествените съставки поддържат оптимални нива на хидратация.

Защита UPF

Когато слънцето „удари“, трудно можем да кажем, че под лъчите му ни е приятно. И преоткриваме комфорта на туниките и дългите ленени панталони. Бдителността ни трябва да нарасне около басейни и водни повърхности – те отразяват 20 на сто от UV лъчите, които се добавят към директните лъчи. Бялата памучна тениска не е най-надеждната защита. И ето как на смяна идват UPF дрехите (с фактор за защита от ултравиолетовите лъчи). Не само защото запазват сексапила ни на плажа, а и заради надеждната защита срещу всички UV свързани рискове за здравето, която предоставят. Нещата са прости: потърсете по-висок рейтинг на UPF, за да получите по-добра защита от слънцето.

Дрехите с рейтинг UPF 50 позволяват само 1/50 (приблизително 2%) UV предаване. За справка – обикновената бяла тениска предлага UPF 5, което означава, че през нея преминава 20% от наличното UV лъчение. Ето защо тъкани под UPF 15 изобщо не се обозначават. Кога да носите UPF дрехи? Ако прекарвате дълго време в планината, ако имате светла кожа или пък е тънка и чувствителна, ако приемате антибиотици или лекарства за лечение на акне (проверявайте лекарствата си за противопоказания при излагане на слънце).

Правилото „30 минути преди“

Идеята да нанесете слънцезащитния продукт половин час преди гмуркане или преди излизане на открито има няколко предимства. Първо, филтрите действат след пълното им абсорбиране в кожата. Второ, този период позволява продуктът да попие добре и да не бъде отстранен лесно от пот, дрехи или вода. Да припомним, че все пак това е един полезен жест в опит да се намалят 25 000 тона продукти, разлети в моретата и океаните. Разбира се, избирайте такива продукти, чиито филтри са с безвредни за водната среда формули.

Още нещо в тази връзка: прибирайте празния си флакон обратно в плажната чанта. Ако си мислите, че е добре да си спестите SPF 50, за да не вредите на кожата си с химикали, бъдете сигурни, че вредата от пластмасовите нерециклируеми опаковки е много по-голяма. Sun на Nuxe (4) е с лека текстура, но с висока защита SPF 50 – попива незабавно и осигурява ефект на бариера. Гладка, еластична и плътна ще остане кожата ви под слънчевите лъчи, ако е защитена с BB флуида Sunissime SPF30 на Lierac (5) с филтрираща UV/UVB система с растителни флавоноиди и меланин. Sensitive Protect Sun Body Gel-Cream Dry Touch на Eucerin (6) не съдържа оксибензон и октиноксат (UV филтри, вредни за кораловите рифове), не съдържа микропластмаса и е до 70% биоразградим.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР