Ексцентричната принцеса на Chanel

Александрина Петрова 08 July 2020

Модна къща Chanel никога няма да изневери на класиката, наложена от своята легендарна създателка. Но в същото време Карл Лагерфелд, който става главен дизайнер на модния гигант през 1983 г., размива границите на тази класика и успява да направи чудеса не само с наследството на мадам Коко с разчупването на строгите й модели, но и в историята на модата, променяйки смело посоката й.

След смъртта на Лагерфелд през февруари миналата година, кормилото на Chanel пое Виржини Виар – дясна ръка на кайзер Карл повече от 30 години. Виржини се опитва да следва метода на Лагерфелд – да мисли мащабно, да не осъжда въображението си на строги правила, но и винаги да внася малко от историята на бранда в своята работа.

Вдъхновение за котюрната колекция на Chanel за есен 2020 бе именно животът на Карл и по-точно тенденцията му постоянно да търси и намира своите музи. Виар се спира на конкретни такива – ексцентричните принцеси, които го придружават по всевъзможни партита и събития.

„Мислех за ексцентричните принцеси около Карл, като принцеса Даян де Бово-Краон (Diane de Beauvau-Craon), която, въпреки потеклото си, си позволяваше да прибягва до пънк стила“, разказва Виржини Виар, а за принцесата самият Карл казва: „Животът с човек като нея наоколо бе мой идеал. Животът никога не трябва да бъде плосък и скучен. Също като Даян, трябва да имаме дълбока душевност, но в същото време душата ни да остане лека“, разказва маестрото пред Vogue през 1990 г.

Вижте как изглеждат ексцентричните принцеси на Chanel в галерията ни. „Кралска им кръв“ е видима, но свободолюбивите им души допускат и малко рокендрол в живота им. Прочитът на Виар на тази муза на Карл напомня много за 20-те години на XX в., с блестящите кантове в дизайните, бродериите с лъскави камъни, апликации с трептящи цветя, пищни яки и какво ли още не, което даде нов живот на класическите костюми и рокли от туид – запазена марка на Chanel.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР