На опера в Киноцентъра

Софийската опера очаква своята публика на сцена „Римски площад“ в Киноцентъра от 10 до 19 юли

eva.bg 08 July 2020

Киноцентърът Бояна е новата дестинация за приятелите на Софийската опера и балет. Атрактивната лятна сцена е разположена сред филмовите декори на  „Римски площад" в Ню Бояна Филм Студиос.

Програмата се открива на 10 юли от 20 часа с операта „Риголето" от Джузепе Верди, в която в едноименната роля гостува един от най-търсените вердиеви баритони в света – Владимир Стоянов, носител на титлата „Рицар на Верди". Участват още Даниел Дамянов, Диана Василева, Ангел Христов, Александрина Стоянова-Андреева, Благовеста Мекки-Цветкова, Николай Петров, Атанас Младенов, Александър Георгиев и др. На диригентския пулт ще застане маестро Константин Тринкс. Една от най-обичаните опери на маестро Верди, „Риголето" винаги е вълнувала публиката. Постановката на режисьора Пламен Карталов от 2005 г. даде нов живот на шедьовъра. С нея Софийската опера гостува на поредното си турне в Япония. Режисьорът остава верен на Верди, но търси и чувствителността на съвременната публика. Залага на разголването на характерите, потапя ги в океан от страсти, събира екпресивно човешки драми, за да ги отчужди на финала. Контрастът между бурната вакханалия, разгулните сцени и драмата на шута Риголето и дъщеря му Джилда изгражда динамиката на спектакъла. Една трагедия, близка до нашето време, изпълнено с жестокостта на престъпници и наемни убийци, на отвличания и страдания на невинни. Оргия и престъпление, привидна комедия и трагедия, любов и отмъщение се събират на основната пасарела, пътя, по който всеки герой върви към съдбата си. Тази историческа постановка ще придобие нов живот в полите на Витоша. Динамиката и внушението на спектакъла тук ще се разгърне в новите пространства на Римския площад като истинска филмова продукция. Постановката на „Риголето" ще бъде представена и на 12 юли от 20 часа.

На 11 юли, събота, от 20 ч. зрителите ще имат удоволствието да видят „Тоска" от Джакомо Пучини с Радостина Николаева в главната роля. Участват още Костадин Андреев, Никола Мияйлович - Скарпия,  Петър Бучков, Емил Павлов, Александър Георгиев, Ангел Христов, Илия Илиев, Антония Иванова. Гост-диригент ще е Григор Паликаров. Гост-сценограф -  Миодраг Табачки, художник на костюмите – Лео Кулаш, постановка - Пламен Карталов. Със специалното участие на Детския хор с диригент Таня Лазарова.

На 15 юли, сряда,   от 20 ч. в програмата е включена операта  „Атила" от Джузепе Верди. В ролята на Енцио ще се превъплъти световнопризнатият ни баритон  Владимир Стоянов. Участват още Бисер Георгиев - Атила, Радостина Николаева, Даниел Дамянов, Димитър Станчев, Красимир Динев, Детски хор с диригент Таня Лазарова и др. Диригент – Велизар Генчев, постановка – Пламен Карталов.

На 17 юли, петък, от 20 ч.  „На опера в полите на Витоша" продължава с „Норма" от Винченцо Белини, постановка – Уго де Ана. На диригентския пулт ще застане маестро Жорж Димитров. Участват Габриела Георгиева – Норма, Гергана Русекова, Мартин Илиев, Иванка Нинова, Петър Бучков, Красимир Динев.

Софийската опера ще представи операта „Дон Карлос" от Джузепе Верди на 18 юли, събота,  от 20 ч. с брилянтния Владимир Стоянов в ролята на Родриго, маркиз Поза и Иван Момиров в ролята на Дон Карлос. С Цветана Бандаловска - Елизабет Валоа,  Светозар Рангелов, Диана Василева, Александър Георгиев и др. Диригент – маестро Григор Паликаров, режисьор – Пламен Карталов.

Последното заглавие,  включено в програмата на сцена „Римски площад" – Киноцентър Бояна, е операта „Кармен" от Жорж Бизе на 19 юли, неделя, от 20 ч.  Участват Гергана Русекова, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Веселин Михайлов, Силвана Пръвчева,  Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Детския хор с диригент Таня Лазарова и др. На диригентския пулт ще бъде Жорж Димитров. Сценография – Миодраг Табачки, художник на костюмите – Християна Михалева-Зорбалиева. Постановка – Пламен Карталов.

Проектът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на програмата „Опера в парка" и е част от културните събития на Столична община за 2020 г. с подкрепата на  Nu Boyana Film Studios.

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн на сайта на Операта, Easy Pay, EpayGo и Eventim.bg. На мястото на събитието има позиционирана каса, която ще работи в дните на спектаклите. Столична община и Центърът за градска мобилност удължават работното време на обществения транспорт (автобусна линия № 64) от Ню Бояна Филмс до приключване на спектаклите. Повече информация можете да намерите тук - www.operasofia.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР