Приказката на Dior

Александрина Петрова 07 July 2020

През последните години изкуството на модата се опитва да попада по-скоро в сферата на манифестите. Дизайнерите на нашето съвремие са здраво стъпили на земята, застават зад определени движения, участват в социалните борби, случващи се в реалността – онази безкомпромисна реалност, от която нямаме почивка, дори в света на въображението, в който несъмнено попада модата и най-вече висшата мода.

Това в никакъв случай не е лошо развитие в тази сфера. Мария Грация Кюри, креативен директор на модна къща Dior, не крие, че застава зад идеите на феминизма и с творчеството си ожесточено се бори да изравни везните за жените в социалния свят. Но сега тя се отклони коренно от този свой подход, осъзнавайки, че от известно време на модата й е отнета магията. Тя може да е по-близка до реалността на хората, но вече не им помага да се откъсват от нея, а нека бъдем честни - понякога наистина имаме нужда от това.

И тъй като положението, в което ни постави коронавирусът, така или иначе налага нови правила за действие във всички сфери, Мария Грация реши, че е време отново да отлепи краката ни от реалността, колкото и силна да е „гравитационната й сила“. За да представи котюрната колекция на модна къща Dior, тя създаде кратък филм, в който ни потапя в познати приказки, но този път главният герой, който преобръща хода на събитията, е модата.

Минифилмът се казва „Le Mythe“ („Митът“). В него неподвижните статуи в градината оживяват, русалките излизат на брега, а нимфите дриади отпускат прегръдката си – всички искат да се докоснат до онези малки модели рокли, с които се разхождат двама мъже из гората. Само Нарцис остава необезпокоен от случващото се, защото е твърде зает със своята красота, че да оцени нечия друга.

Приказката на Dior напомня за Théâtre de la mode – пътуваща модна изложба през 1945 г., в която се включват всички майстори от онова време, като Кристобал Баленсиага и Жана Ланвен. Тъй като след Втората световна война никой не е разполагал с достатъчно платове, за да изготви тоалети в реални размери, са направени миниатюрни версии на роклите. Тогава модната индустрия е била в криза и тази изложба цели да й помогне да оцелее и да я съживи. Но не само това е била целта на цялото начинание. Дори и в трудни времена изкуството на модата винаги е искало да подари своята приказка на хората и да ги накара поне за момент да забравят реалността. Това прави сега и Мария Грация Кюри. Вижте приказката на Dior в следващото видео, а цялата котюрна колекция за есен 2020 в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР