А можеше ли иначе, Джейн

Можеше ли Джейн Фонда да не си направи операция на лицето? А Мадона? Техният бизнес, изглежда, прави посещението при пластичен хирург неминуемо, но една швейцарка, Бенита Кантиене, има нещо друго наум срещу бръчките.

Адриана Попова 04 July 2020

Джейн Фонда съжалява, че си е направила операция на лицето. После си прави още една. Няма как - Джейн е в бизнес, който осребрява най-вече младостта и красотата. Има ли алтернатива на скалпела, с която да избегнем изкуственото изражение, да имаме стегнат овал, без да губим дара на естествеността? Предлага ни я швейцарската специалистка по лицева гимнастика Бенита Кантиене със създадения от нея метод кантиеника. 

Ако се замислим – какво е донесла гравитацията на жените, освен че ни държи залепнали за земята и ни пречи да отлетим в космоса? Донесла ни е големият дар на увисването, ето какво. В книгата си „Фейсформинг - гимнастика за лице" (Жануа'98) Бенита Кантиене обаче пише: „Гравитацията е най-силният ни съюзник, когато става дума за мускулен тонус... Тя може да ни състари, само ако не използваме мускулите си."

Ако нямаше гравитация – както е в космоса, мускулите ни щяха да атрофират много бързо. Знаем, че това се случва на астронавтите, затова те всекидневно правят упражнения. Същото, но по-бавно, става, ако не използваме мускулите си. Принципът „няма ли стегнати мускули, всичко увисва", важи за цялото тяло. Но най-вече за лицето. Докато мускулите в тялото са закрепени за костите или свързват ставите между костите, лицевите мускули се свързват с други мускули или със съединителна тъкан на принципа на паяжината.

„Всичко, което правим с тялото, се отразява на лицето. Примирената стойка на тялото кара лицето ни също да излъчва примирение. Надменната стойка води до арогантно лице. Холеризмът се отразява в лицето и стойката на тялото. Стеснителният човек излъчва неувереност от главата до петите. Причината за неумолимото отражение на тялото върху лицето се корени в логиката на анатомията: всичко е свързано и всичко реагира." И така - отпуснатата поза на тялото води до отпуснато лице. Стегнатото тяло означава и стегнато лице.

Бенита Кантиене, логично, е противник на хирургичните намеси в лицето, като дава доста шокиращи антипримери. „Един приятел си направи наскоро лифтинг. На следващия ден след операцията го изписаха, но беше цяла седмица с превръзка, а после не можеше да се покаже сред хора още три седмици. В продължение на половин година той ходеше на лимфен дренаж два пъти седмично. Сега трябва да се бръсне зад ушите, а и вече се отказа да моли фризьора си да прикрие белезите зад тях." Еха, бръснене зад ушите – кой да предположи!

Все пак Бенита заявява, че не упреква никого, който е отишъл при хирурга. Само предлага своята фейсформинг гимнастика. Упражненията й се усвояват за три седмици, като още на първата седмица се усещала разликата. Дори на селфи. Хубавото е, че за тези упражнения не ни трябва физкултурен салон или специално  време – могат да се правят,  докато четем, пътуваме към работа, докато взимаме душ или сме на компютъра.

Сред приятните ефекти, освен стегнатия овал, са и намаляване на хъркането, главоболието, спиране на скърцането със зъби, на шума в ушите. При нулев риск.

Никоя възраст не е безнадеждна, според Бенита Кантиене. На 25 е чудесно да се започне, но и на 50 програмата ще заличи типичните бръчки, появили се в резултат на мимиката. Над 70 вече става доста трудно, но дори тогава лицето ни може да излъчва спокойствие и свежест.

„Преди няколко години Джейн Фонда заяви, че съжалява за операцията на лицето си. Междувременно тя се подложи на повторна операция. Сега, когато пиша тази книга, Мадона отново е тема в пресата: „Мадона: Какво е станало с лицето ѝ?". Подпухнало, с вдлъбнатини, но без никакви бръчки. Подобна гладка кожа не може да се постигне с гимнастиката за лице с кантиеника. Постига се това, което природата позволява в най-добрия случай. Който се стреми към изкуствена красота и предпочита белезите по ушите вместо бръчици, появили се от смях, нека спре да чете на това място и да подари книгата на друг.", пише Бенита Кантиене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР