Херо Мустафа, цвете върху камениста почва

11 June 2020

Снимка: Микаел Стефанов

Когато получила по телефона предложението да бъде посланик в България, без да спазва 24-часовия период  за отговор, Херо Мустафа веднага казала – да.

„Имах бивша съученичка – споделя тя ексклузивно за EVA, - невероятна по математика и добър приятел дипломат, много щедър човек, и двамата бяха българи. Първите ми впечатления за вашата страна бяха от тези двама интелигентни, находчиви и широкоскроени хора. Когато разбрах, че ще идвам тук, се информирах максимално за историята и културата. Постарах да науча възможно най-много от езика. И докато учех за Розовата долина, киселото мляко – всички тези интересни неща, ставах все по- и по-нетърпелива да дойда. Не съм спирала да уча, откакто съм тук.“

Херо Мустафа е жена с изключително интересна история. Родена в семейството на иракски емигранти, живяла в детството си в бежански лагер, завършва в Джорджтаун и Принстън и оглавява дирекция към Съвета за сигурност. Не е смятала да се занимава с политика в началото на пътя си, просто е следвала пътищата, които й е предложил собствения й живот.

Вдъхновение за нея е бил баща й – писател, мислител, поет, участвал в политиката на Ирак, преди семейството им да емигрира в САЩ. „Винаги съм смятала – призна американската посланичка пред EVA, - че си заслужава да съм на позиция, от която мога да въздействам върху другите да има мир. И че ще има ефектът на пеперудата, на доминото. Не можем да предполагаме в какъв размер, но усилието си заслужава.”

И още – за семейството на американската посланичка, за съпруга й, децата й, как се чувства в България и какво означава да е жена в политиката, четете в новия ни брой, само в EVA, само сега!

Търсете ни на бензиностанциите и във всички работещи места за продажба на преса и печатни изделия.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР