Микробиомът в мир с кожата

Люба Вангелова 27 May 2020

Да приемаме пребиотици днес е не просто препоръчително, но дори норма за красота и здраве – това е причината да се запълва пазарната ниша на козметиката за грижа за кожата, която въздейства благоприятно върху състоянието на микробиома й. Но какво казват експертите?

Преди година-две от Mintel (най-голямата английска изследователска компания за козметични тенденции) предупредиха: очаквайте бум на пре-, про- и постбиотици за микрофлората на кожата. Предсказанията започват да се сбъдват, а тенденцията стигна дори и до декоративната козметика, като скоро вероятно ще използваме продукти с пре- и пробиотици и за коса или като антиперспиранти.

Но защо ни е всичко това?

Кожата ни е гигантски мегаполис за микро- и макроорганизми. Колкото и да я ексфолираме, тази „колония“ няма къде да отиде. „Заселването“ започва от първия ден на живота чрез минаването през родовите пътища, първия контакт с външната среда и допира до гърдите на майката. Този комплекс от микроорганизми – бактерии, гъбички, акари – днес е прието да се нарича микробиом (вместо микрофлора). През 2007 г. Министерството на здравеопазването на САЩ оповестява проект с името „Микробиомът на човека“, който представлява петгодишно изследване, проследяващо как се променя микробиомът ни и как това се отразява на здравето. Именно резултатите от изследването преобръщат представата ни за микробиома на кожата. Ако преди се смяташе, че здравето й се състои едва ли не от нейната стерилна чистота, то сега изводите са различни: колкото по-богат и разнообразен е микробиомът й, толкова е по-здрава кожата. Причината за кожните заболявания е не в микроорганизмите, а в техния дисбаланс на разновидности като „полезни“ и „вредни“. Затова целта на грижата е поддържането на този баланс чрез подхранването на „добрите“ бактерии, както и грижата за хидратацията, цвета и текстурата на кожата. При най-малкото нарушаване на хармонията изскачат проблеми като акне, екзема, дерматит и повишена чувствителност. И още – ускорява се остаряването, нарушава се липидната бариера, кожата не ни прощава нито един излишен слънчев лъч и нито една нощ със „забравен“ грим върху лицето.

Да живеят различните

Всеки е уникален! Нали това е целта на съвременния човек?! И микробиомът ни е уникален. Защото се определя от индивидуални фактори като pH, температура, влажност, производство на себум, ниво на окисляване вследствие на стреса, диета, инфекции. Но въпреки това в грижата за поддържане на баланса на микробиома има базови за всички правила: обръщайте внимание на това какъв въздух дишате, къде живеете и с какво се храните. Не се сравнявайте с другите!

Да се срещнем с вредителите

На първо място това сме ние самите и желанието ни да се опазим в стерилна среда, с непокътната чистота. Антисептиците са смърт за микроорганизмите. Второ – така любимите на всички ни през последните години продукти с киселини и ретиноиди. Ако ги използвате ежедневно и постоянно, те са пагубни за микробиома на кожата. Цигари, бездимни устройства, ароматни свещи – общото между тях е, че „изгарят“ колониите от благоприятни бактерии по кожата ни. Превръщат се във врагове, ако не внимаваме как ги използваме. Представете си какво ни причинява мръсният въздух, независимо дали на улицата, или в помещенията. След химичен или лазерен пилинг на кожата задължително включете едномесечна грижа с пре- и пробиотици. Аналогично е на приема на пробиотици след лечение с антибиотици за възстановяване на стомашната микрофлора.

Пре- или пробиотици

Пробиотиците са живи организми, които в определено количество влияят положително на баланса на микробиома. При нанасяне върху кожата те се размножават и изтласкват „вредните“ бактерии. Пребиотиците, от друга страна, не съдържат живи микроорганизми, но стимулират размножаването на добрите бактерии, като създават питателна среда за тях. Така че, просто казано, пробиотиците са самите бактерии, а пребиотиците са тяхната храна. Трудно е пробиотиците да бъдат вложени в козметични продукти, тъй като законът не позволява да се влагат живи микроорганизми във формулите им. В този смисъл пребиотиците са доста по-удобни, тъй като не изискват определени условия за „оцеляване“ в крема. Попадайки върху кожата, те подхранват добрата микрофлора и в идеалния случай пречат на разпространяването на патогените. Често тяхната роля се изпълнява от всевъзможни захариди – олигозахариди, галактоолигозахариди и фруктоолигозахариди. Пребиотиците не само помагат за по-бързото лечение на инфекции и възпаления, но и за поддържането на цялостното здраве на кожата. Т.е. козметиката с пребиотици има не само терапевтичен, но и превантивен ефект.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР