14 кратки филма за изолацията, заснети в изолация

eva.bg 20 May 2020

Антологията „Вкъщи“ (W domu) събира 16 полски режисьори с 14 истории в експериментален проект за HBO в Европа.

Едни от най-известните режисьори в Полша изследват живота по време на изолацията, която е наложено на населението заради пандемията. HBO Европа даде зелена светлина на 16 творци (два от проектите са в колаборация от по двама) за създаването на 14 късометражни филма, обвързани помежду си единствено от темата за изолацията.

Условието е сюжетът им да се развива тук и сега по време на обявеното положение на пандемията, а продължителността на всяка история не трябва да надвишава 10 минути. Режисьорите трябва да заснемат кадрите самостоятелно за четири седмици, като форматът и жанрът зависят от тях.

Филмите, направени като част от проекта, ще бъдат достъпни за гледане след няколко седмици в онлайн стрийминг плаформата HBO GO в Полша, а за България и останалите територии на HBO в Европа се очакват по-късно през лятото.

Творците, които участват в проекта са Яцек Борцух (познат с „Всичко, което обичам“), Андрей Драган, театралният режисьор Кшищов Гарбачевски, Рената Гочоровска, Магнус Фон Хорн (познат с „Нарушител“), Павел Ложински, Ян Матушински (познат с „Последното семейство“), Томек Попакул (познат с анимацията Acid rain), Йежи Сколимовски (носител на Златен лъв за 2015 във Венеция), Кшищоф Сконечни (полския HBO сериал “Заслепени от светлините“), Малгожата Шумовска (Сребърна мечка‘ 2018 за „Тяло“) в колаборация с оператора Михал Енглерт („Всичко, което обичам“, „Тяло“), Ана Замецка („Communion”) в колаборация с оператора Сун Рае Чо и Ксавери Жулавски („Полско-руска война“).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР