Негово величество обемът

Люба Вангелова 23 May 2020

Съвременните зрелища са впечатляващи по един особен начин. В такова например може да се превърне първият ред на couture дефилетата в Париж. Факт, дрехите са въплъщение на фантазията за женственост, създадени с извънземна прецизност, заради цената или поради друга причина – не е важно. От другата страна са клиентите: също демонстриращи женственост и фантазия. Представихте ли си картината? Първият ред е съвременното лице на красотата: нищо не показва променящата й се натура толкова крайно, колкото стая, пълна с най-богатите жени на света.

Социални рентгенови лъчи

Козметичната хирургия е призвана да ползва скалпела, за да „прибере“ увисналата кожа, да направи лицето ни по-фино, контура – по-стегнат... Въпросните жени в стаята от картината ни условно наричаме „социални рентгенови лъчи“. Това понятие е въведено през 80-те години на миналия век и с него се означава група хора/жени, за които хирургичният лифтинг на лицето е важен знак за статута им. Към средата на 2000-те лекарите започнаха да разбират, че това, което отнема от младостта на визията ни, е загубата на обем, и се обърнаха към това да търсят начини да върнат обемите на лицето ни. Тук място намериха филърите: те буквално инжектират в лицето младежки обем и плътност. Жените, които с ентусиазъм са приели онова, което индустрията за красота нарича „обем“, са точно на този първи ред на couture дефилетата. Веднага ги познавате – кожа с перфектна текстура, стегнат контур, сочни устни, повдигнати гърди върху иначе стройни силуети.

Различните поколения вече се различават по различните естетични намеси.

Един от най-известните естетични хирурзи в Европа д-р Жан-Луи Себа казва: „Хирургията остарява лошо!“ Той споделя, че в началото на кариерата си като лицев пластичен хирург преди десетилетия справянето с процеса на стареене се ограничавал до фейслифтинг, а пациентите за тази процедура били предимно над 50-годишни. Но напредъкът на индустрията оттогава е значителен. Развитието на науката „подари“ изцяло нов арсенал от естетични оръжия: ботокс, колагенови филъри, хиалуронова киселина, лечение с транспортиране на мазнини, инжектиране на плазма и фактори на растежа, лазер срещу пигментацията, радиочестота за стягане, червена LED светлина за изсветляване, ултразвукова терапия за съкращаване на лицевите мускули – всички те забавят или отлагат инвазивната хирургична намеса. Днес продуктите са доста по-усъвършенствани и предлагат не само по-добри резултати, но и по-фини намеси. Самото разбиране за остаряването на лицето се е променило.
Съвременните пластични хирурзи също са повишили интереса си към нехирургичните подмладяващи методи и техники – самите те не искат да ни режат. Разбира се, има някои неща, които естетичната медицина трудно би постигнала, но е важно по-скоро какъв е напредъкът й във всичко останало.

„Нямаш филър? Няма начин!“

Основната промяна през последните години е тенденцията за запълване на обемите по лицето. Все по-често чуваме: „Нямаш филър? Няма начин!“. Инжекциите с хиалуронова киселина възстановяват пропорциите и симетрията по лицето, преоформят линията на челюстта и повдигат скулите. Тези намеси обикновено се комбинират с ботокс плюс коктейл от лазерно лечение за подобряване на тонуса, текстурата и еластичността на кожата. За всичко това обаче трябва да се доверите на лекаря си: ако е висококвалифициран, обикновено ще направи фини намеси, които наистина ще ви превърнат в по-млада версия на себе си. Сякаш в огледалото виждате лицето си след две седмици почивка и около 12-часов сън.

Разбира се, ако използвате подобни естетични процедури, означава, че се ангажирате с дисциплина. Те отнемат време, енергия и пари. Но лекарите го наричат „проактивна поддръжка“ – редовно посещение за процедури на всеки няколко месеца. Освен това е необходимо да имате развито самосъзнание, за да знаете кога да спрете. Основното, което се изисква, е добра преценка за количеството на намесите и вкус. Лице, което не изглежда по-младо, а „пипнато“, не се вписва в съвременното разбиране за красота. „Прекаленото“ е субективно. Това направи хората доста по-параноични в стремежа им да не са „пипнати“. Днес жените искат да изглеждат по-свежи, а не различни. Над 90% от тях всъщност не искат да се променят. Естетичната медицина днес ни помага да изглеждаме по-добре, а не странно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР