Алина Манова за креативността под карантина

Люба Вангелова 01 May 2020

Името й веднага говори за нея – артистът, който стои зад много от проектите не само на редица списания, сред които е и EVA, но и на много модни и козметични брандове у нас, зад разнообразни музикални и кино проекти, зад грим визията на родни и чужди звезди и зад огромен брой проекти в медиите и шоубизнеса у нас. Професионалният гримьор Алина Манова разказва как взима най-доброто от ситуацията, как поддържа креативността си, къде я отвеждат новите посоки и как става така, че в подобен труден за всички момент тя се чувства в хармония със себе си.

Какво успя да направиш сега, за което преди нямаше време?

О, много неща! Първата седмица успях да се нахраня със сън, втората да изпразня картата си, никога не съм пазарувала толкова много онлайн, допрочетох започнати книги, запасих се с нови, нарисувах един голям фон за снимки, скицирах си няколко муудборда за бюти едиториали, стартирах блог, научих се да меся козунак… Не мога да се оплача, не ми е скучно.

Какво се случва с креативността ти в моменти, в които няма как да я реализираш – предполагам, че бликаш от идеи и енергия за работа?

В най-добрия случай трупаш заряд и се изстрелваш после. Аз се затъжих супер много, вече ме сърбят ръцете да работя и определено ми липсва ритъма и хората, с които случваме нашата работа. Но се опитвам да взема най-доброто от ситуацията. Имаме уроци да учим и мисля, че това е един от тях. Най-малкото, представям си, че хората ще се ценим повече един друг, ще обръщаме внимание на малките неща, ще поспрем мрънкането за щяло и нещяло, и ще действаме.

Създаде свой блог alinamanova.com, който изглежда едновременно семпло, но и професионално – какви идеи имаш за развитието му, какво ще се случва в него?

Много благодаря! Радвам се, че така си го усетила, това са опорните ми точки. С доста закъснение се случи, но сякаш тъкмо навреме. Преди няколко години имах бюти рубрика в едно дамско списание и напоследък се улавях, че се сещам все по-често за това и осъзнах, че ми липсва подобно себеизразяване и място, в което да споделям моята визия и опит, без да съм ограничена от време, хора, продукти за реклама, дизайн и т.н. В същото време искам да отразява моята естетика по професионален начин. И тук искам да кажа огромно благодаря за безценната помощ и търпение на моя приятел - фотографа Георги Андинов, който оформи сайта и блога ми. Наистина съм късметлийски изолирана с най-креативния човек, когото познавам.

Представям си, че хората ще се ценим повече един друг, ще обръщаме внимание на малките неща, ще поспрем мрънкането за щяло и нещяло, и ще действаме.
За теб не съществува опасността да ти писне да ходиш на работа – има ли моменти, в които искаш да правиш нещо друго?

Да, много обичам работата си, отвела ме е до толкова хубави хора и места. Може би, покрай нея, ми се открехва желанието и за още креативни начинания като art direction, интериорен стайлинг…В последните 3-4 години любимото ми хоби е да се ровя и намирам антикварни съкровища. Миналата година бях на снимки в Жирона (Испания) и докато се мотаех по малките улички, се озовах в един уютен антиквариат с мила възрастна дама, която ме посрещна заедно с две кучета. Влюбих се от пръв поглед в нещо, което и досега не знам как да нарека, винтидж масичка с умивалник-купа, който се маха, за да излееш водата - едно време мъжете са го ползвали, като тоалетка за бръснарския им ритуал. На секундата си представих, как ще го напълня с лимони и това ще фруктиерата ни. Снимах го, пратих го на Анди, пуснах стори с таг mine и се върнах при екипа. Разказах им, подскачайки и реших, че щом съм го написала, значи трябва да е мое. Плюс- кучетата на дамата се казваха Анди и Джордж- тотален знак! Последва връщане, сиеста- затворено, намиране на контакт на милата възрастна дама, разбрани полицаи, които изчакаха буса, за да го натоварим… динамични 60 минути. Добре, че имам страхотни клиенти и екип, които ми помогнаха това да се случи и масичката да стигне до България. Дали защото ме видяха колко се радвах, дали защото им писна да им обяснявам въодушевено за лимоните.

 

Успя ли да минеш някой онлайн курс?

О, да – Small Business, Big Impact на Надя Петрова, в който накрая бях и гост-лектор относно изграждане на бизнес грим визия. Чудесен курс, който по много достъпен и приятен начин ти дава качествена информация, знания и инструменти, с които да дефинираш, позиционираш и развиваш бранда си устойчиво във времето.

Направи ли анализ и на собствената си кариера - взе ли решения или пък не?

Много хубави въпроси, благодаря ти! Точно в такъв момент съм, превъртам си спомените, анализирам, рециклирам идеи и ми е много приятно, чувствам се в хармония със себе си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР