Диймън Жанг - дизайнерът, който ще ни избави от неувереността

Специално пред EVA Диймън Жанг разказва за своя път като дизайнер, за бранда си, базиран в Лондон, и за дрехите, които трябва да служат вярно на своите притежателки…

Александрина Петрова 23 April 2020

Диймън Жанг

Александър Маккуин казваше, че модата трябва да бъде бягство, да ни води към свободата, а не да ни затваря в плен на всички ограничения, които така или иначе ни дебнат отвсякъде. Той успява да накара много дизайнери да повярват в думите му и да ги използват като пътеводител в творчеството им. Сред тях е Диймън Жанг.

Диймън Жанг (Demon Zhang) е дизайнер, основателка на луксозната модна марка Mithridate, базирана в Лондон. Родена е в Китай и днес там се намира дизайнерското й студио, откъдето създава своите дрехи. Заради Маккуин Жанг избира да учи именно в Лондон, а по-късно има честта дори да стажува при своя кумир и да се учи от първа ръка от един от най-добрите.

Брандът й Mithridate е кръстен на царя на Понт Митридат VI, за когото легендите разказват, че открива лек за всяка отрова, създавайки си имунитет срещу нея. Тази легенда завладява Диймън и тя решава да открие лек за неувереността на жените, дарявайки ги със силата, от която се нуждаят, за да живеят живота си така, че да си струва той да бъде разказван. Естетическият й почерк е умело повлиян от английския романтизъм от 15 в. и изобщо от интригуващи елементи от Средновековието и Ренесанса, които откриват нов прочит и предефиниране в моделите на Диймън Жанг.

За процеса на работа тя казва, че е като режисиране на филм или писане на книга. Как вижда следващата глава от творческия си път (след като наскоро дебютира с пролетно-лятната си колекция за 2020 г. на Седмицата на модата в Лондон), каква е стратегията й в сегашната кризисна ситуация и защо е един от дизайнерите, които си струва да следим, разберете в интервюто ни. 

Разкажете ни малко повече за творческия ви път. Какво в света на модата ви привлече така, че да откриете призванието си в него?

Модата се превърна в мое призвание и креативно изразяване на същността ми като творец, когато реших да се запиша да уча моден дизайн в престижния лондонски университет - Central Saint Martins. Тази люлка на авангардния стил и креативност ме привлече като магнит. Исках да последвам академичните стъпки на Александър Маккуин, Джон Галиано и Стела Маккартни. По време на обучението ми имах щастието да стажувам за Alexander McQueen и Dior – две модни къщи, които бяха моя мечта. След като завърших през 2008 г., бях поканена да се присъединя към модната марка GIRDEAR FASHION в Китай. През 2011 г. станах директор на тяхната линия LIMIL, а през 2019 г. вече имах щастието да основа собствената си марка. Останалото е история, както се казва…

Какво дете бяхте – от малка ли се увличате по модата, или тази любов се появи впоследствие? Модата наследство ли е, или ваш собствен избор?

Когато бях в гимназията, обичах да рисувам манга и често правех костюми за мен и приятелите ми. Обожавам целия процес на рисуване и проектиране. Модата дойде след това, като друго проявление на тази креативност. А защо точно мода – просто ми харесва, това е страшно динамично занимание.

Родителите ви с какво се занимаваха? Как ви възпитаваха?

Родителите ми имат свой бизнес, но много подкрепяха решението ми да поема по свой път.

Как смятате, че ще се отрази сегашната кризисна ситуация на модната индустрия? И изобщо как се продължава смело напред в подобни времена?

Никой не може да предвиди какво може да се очаква занапред. Но моята рецепта за устояване на тежкия момент е следната: позитивизъм, ефективност и технологични иновации.

Лондон е една от всепризнатите модни столици. С какво този град се отличава от другите и защо избрахте него за реализиране на идеите си?

Изборът ми да уча в Лондон беше почти интуитивен. Освен със стила, аз свързвах Лондон и с бележитите му музеи и галерии, като музея „Виктория и Албърт“или всеизвестния Британски музей. От тези места ежедневно черпех вдъхновение за моделите си. За мен свободата да творя, където и каквото си поискам, беше много важна и, имайки всички тези неизчерпаеми ресурси, събуждащи креавиността ми, ме караше да се чувствам истински жива. В началото всичко ми се струваше много страшно и несигурно. Бях прекалено млада, а и Лондон е световен мегаполис, но изкуството и историята на този град ме завладяха и вълнението измести страха много скоро.

Точно в този момент се стараете да давате живот и да популяризирате модната си марка. Това е много смело начинание. Каква е стратегията ви?

В момента нашият най-голям фокус е върху създаването на следващата ни колекция. В студиото ни кипи усилена работа и всички сме много мотивирани да успеем, въпреки предизвикателствата, които са пред нас. В постоянен контакт сме с колегите ни в Лондон и стискаме палци нещата да се върнат в нормалния си ред много скоро.

Модната ви къща Mithridate е кръстена на Митридат VI(цар на Понт), когото наричат „цар на отровите“, защото се е смятало, че е имунизиран от всички тях. Какво е посланието зад това решение, има ли някакъв шифър, който трябва да бъде разгадан?

Името и историята на Митридат ми се сториха магически и мистериозни. Когато научих за легендата, веднага направих връзка с това, което искам да кажа на хората с колекциите си.  Както този цар, който е търсел лек за различни неща, аз търся лек за несигурността у жените, които все още търсят стила, с който да изразят себе си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР