Къде грешим в грижата за кожата?

Люба Вангелова 04 May 2020

Какво може да бъде по-просто от домашната грижа за кожата?! Всички вкъщи разполагаме с крем, серум, маска, тоник... Въпросът е дали ги използваме правилно?! И дали си струва да даваме толкова пари за всички тези козметични продукти?

Основният проблем в домашната грижа е определянето на правилната последователност на нанасяне на продуктите. Защото, ако не ги използваме правилно, тогава е загуба и на време, и на пари – те просто няма да работят.

Маркетолозите обаче стават все по-хитри и измислят нови имена на познати продукти. Но основният критерий, който трябва да следвате, е специфичното тегло и плътност на продукта.

Плътността – основният критерий

Какво означава това? Всичко се свежда до фундаменталните принципи на физиката и химията. След като нанесете първия продукт, вторият трябва да може да премине през първия, за да стигне до кожата и да проникне и в нея. С други думи първият продукт, който нанесете върху кожата, трябва да е с най-леката текстура. Всички продукти на водна и алкохолна основа трябва да се нанесат първи, след това са геловете, леките лосиони, следват по-плътните кремове и серуми и накрая тежките подхранващи и защитни текстури.

Как да определите каква е плътността на продукта? Прочетете списъка на активните съставки – трябва да съдържа масла, ланолини и вазелин. Разбира се, понякога е трудно да се определи плътността на подобни продукти, но има едно правило: всеки продукт трябва да бъде абсорбиран от кожата без остатък. Затова тествайте!

Важно: изключение правят слънцезащитните продукти и тези за лечение на акне.

Слънцезащитните продукти са предназначени да защитават кожата. За усвояването на SPF е необходимо време, затова изискването е да се нанася 20-30 минути преди излизане. Освен това трябва да се нанася на чиста кожа. Защо?

Молекулите на слънцезащитния крем трябва да се „подравнени“ и да са ориентирани паралелно една на друга, създавайки решетка, която абсорбира UV енергията. Предварително нанесеният крем може да пречи на създаването на тази решетка, създавайки неравности и изпъкналости по повърхността на кожата. Освен това повечето слънцезащитни продукти се тестват върху чиста кожа, т.е. няма доказателства как нанесеният преди това продукт за грижа ще се отрази на ефективността и продължителността на действие на слънцезащитния продукт. В такъв случай или трябва да нанасяте лек слънцезащитен крем, а след това по-тежки продукти, или да изберете хидратиращ крем със слънцезащитен фактор, или пък ВВ крем.

Що се отнася до продуктите за лечение на акне, те трябва да се нанасят на проблемните зони, след което върху тях да нанасяте слънцезащитния крем.

Както виждате, домашната грижа не е толкова елементарна. Но сега вече знаете повече за това как да извлечете максимума от козметиката.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР