Кожата около очите – как да избирате ежедневната грижа

Люба Вангелова 09 April 2020

Кожата около очите е много различна от кожата на всяка друга част по тялото. Това е факт, познат за почти всеки човек. Тя е по-тънка, по-чувствителна и по-нежна, заради по-малкото си и почти липсващи колагенови и еластинови влакна. Причината за това търсим в структурата на лицето ни и функциите на очите като цяло.

Да опознаем причините за проблемите

Анатомични са причините кожата да губи еластичността си първо в тази зона – освен, че е най-тънка, тя на практика няма мастни жлези, а венозните и лимфните съдове са много близо до повърхността й. Очните мускули се свиват по-често от другите мускули, заради мигането и лицевите изражения.

Сухотата в тази зона обаче може да бъде причинена и поради други фактори – например недостатъчно липиди в защитната мантия. Това може да бъде генетично обусловено или да настъпи с възрастта, тъй като с годините метаболитните процеси в организма се забавят, синтезът на колаген и на хиалуронова киселина намалява. Следователно кожата губи своята еластичност, хидратация и по-малко хранителни компоненти я подхранват. Така тя става още по-тънка.

Тъмните кръгове под очите, които така нетърпеливо коригираме, всъщност се появяват предимно заради нарушена микроциркулация на кръвта. Тя се влияе от много фактори: стрес, тютюнопушене, липса на сън. Ето защо, за да се справите с околоочните тъмни сенки на първо място трябва да преразгледате ежедневните си навици и едва след това да изберете правилния крем. Освен това цветът на тъмните кръгове са по-видими при тънка кожа, заради по-забележимите кръвоносни съдове в тази обалст. Недостигът на желязо в кръвта също е причина за окисляването й и за усилването на сенките под очите.

Различни формули за различни решения

Познаването на структурата на кожата около очите ви позволява по-съзнателно да подходите към избора на подходящ козметичен продукт и да се откажете от лошите навици. Някои неподходящи продукти биха могли да причинят повишена чувствителност в тази зона.

Не всички кремове работят за премахване на тъмни кръгове и подпухналост. По-скоросамо тези, които съдържат антиоксиданти във формулата си и дрениращи компоненти – кофеин, ектракти от зелен чай и горски кестен. Тези компоненти подобряват микроциркулацията на кръвта и лимфния отток, като по този начин намаляват и предотвратяват появата на оток. Охлаждащите компреси и пачове за очи също помагат. Не е добре обаче да се увличате от подобни методи: когато се охладят, съдовете се стесняват, но след това рязко се разширяват, което означава, че циркулацията на кръвта и течностите се забавя, което след известно време отново причинява оток. В тези случаи е добре да избирате крем с метален или керамичен апликатор. Кожата около очите ви трябва да е отлично почистена, преди да пристъпите към масажирането с продукта.

Памучните тампони за почистване на грим не са опция – те могат да травмират кожата и да я направят по-чувствителна. Най-добре е да отстранявате грима с тоалетно мляко, като просто го нанесете върху очите си и след това да го изплакнете с вода. Ако не носите лещи, почистващи продукти с маслена основа са добра опция.

Друг враг на кожата около около очите са ултравиолетовите лъчи. Първо, заради тях присвиваме повече очите си. Второ, UV лъчите нарушават бариерните функции на кожата и синтеза на хиалуронова киселина, еластин и колаген. Съответно кожата около очите се нуждае от специална слънцезащита. Козметика, съдържаща витамин С и антиоксиданти ще помогне за засилване на собствената защита на кожата.

Бръчките се появяват в резултат на активната мимика на лицето, мускулното напрежение, сухотата и намалената еластичност на кожата. Но не бързайте с инжекционните процедури. Като начало хидратирането, подхранването на кожата и добрият масаж са достатъчни. Специални ролони и други приспособления помагат за облекчаване на напрежението в областта около очите. Може да помогнете на всички тези усилия, като по-често си почивате от синия екран на устройствата и си осигурявате повече сън и кислород.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР