Фестивалът Master of Art в онлайн формат от 9 април

27 пълнометражни филма ще бъдат достъпни онлайн срещу символичната еднократна сума от 10 лева.

eva.bg 05 April 2020

Пандемията промени плановете на всички ни, но за щастие не успя напълно да измести едно от най-вълнуващите киносъбития у нас – филмовият фестивал Master of Art, в рамките на който вече пета година гледаме изключителни документални филми, посветени на изкуството. С всяка изминала година фестивалът ни показва все по-богата програма - портрети на утвърдени или пък по-малко известни творци, завладяващите истории на знаменити творби, на цели епохи или направления в областта на литературата, музиката, киното, танца, фотографията, архитектурата, дизайна, модата.

Тази година Мaster of Art ще има две издания. Първото е онлайн и ще се проведе от 9 до 30 април в платформата Nettera.TV, където ще имаме възможност да видим цели 27 пълнометражни филма, както и пълната програма от късометражни заглавия срещу символичната еднократната сума от 10 лева. Съдържанието е достъпно само от територията на България.

В традиционния си формат – широкоекранни прожекции в киносалони – фестивалът ще се проведе от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл” като всички вече закупени билети и абонаменти ще важат за новите дати без да е нужно да бъдат презаверявани.

Предлагаме ви нашите топ 3, а пълната програма на онлайн формата на фестивала - с трейлъри и кратки анотации на всички филми - можете да видите тук.

 РАЗГОВОР С РОМИ ШНАЙДЕР

реж. Патрик Жьоди, Франция (2018), 61 мин.

Култово интервю, което голямата Роми Шнайдер дава през декември 1976 г. на германската активистка Алис Шварцер и в което говори за разминаването между иконата и жената, за работата си като актриса, за връзката си с Германия. Четиридесет години по-късно Шварцер поверява на Патрик Жьоди касетите с този разговор и пред камерата се връща към онази нощ, когато пред нея Роми Шнайдер повдига воала над живота си

 ВИКАС КАНА И ИНДИЙСКАТА КУХНЯ

Реж. Андрей Северни, САЩ (2018), 74 мин.

Викас Канна e легендарен майстор-готвач, специалист по индийска кухня и носител на звезда „Мишлен“. Филмът разказва за трудния му път към успеха, белязан от битките му с всевъзможни ограничения – бедност, дискриминация, емигрантско потекло, физически ограничения, защото е роден с дефект на стъпалата и носи шини на краката си. Кухнята на майка му и баба му се превръща в негово спасение. На 29 години се озовава в Ню Йорк и като начало „отсяда” в... приют за бездомници. От приюта до звездата Мишлен – това е приказката на неговия живот.

 АБСТРАКТНО ИЗКУСТВО: КЛИФЪРД СТИЛ

реж. Денис Шол, САЩ (2019), 77 мин.

Любопитен портрет на художника Клифърд Стил, един от най-малко познати американски абстрактни експресионисти, от чието изкуство са се повлияли доста по-известните Джаксън Полак и Марк Ротко.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР