Кратко, но златно

Unorthodox – новият Netflix шедьовър!

Невена Дякова 02 April 2020

Интернет хуморът в дните на карантина е безкраен като Вселената и човешката глупост взети заедно… Онзи ден, например, попаднах на коментар-запитване: откъде човек може да свали „Дързост и красота“, защото - видиш ли - е единственият сериал, чиято продължителност би могла да ни поддържа до деня X, в който ще се разделим с „домашния арест“, ха-ха!

Измежду морето от леснодостъпна аудиовизия, която ни залива къде платено, къде благотворително от всички платформи и услуги, снощи попаднах на Unorthodox – минисериал (това е единственият му недостатък!), частично базиран на бестселъра на NY Times от Дебора Фийлдман „Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots“ и първата оригинална продукция на Netflix, в която се говори преобладаващо на идиш (с малки изключения от вметнати думи или изречения на англ. и немски език).

Обяснявам си binge-worthy характера на сюжета по много причини. Възможността да надзърнеш в живота и екстремните порядки в затвореното общество на хасидската общност в Уилямсбърг, Бруклин, и повече – да разбереш желанието на една млада еврейска жена, не справяща се с изолацията и закостенелите нрави, да остави всичко зад гърба си и да започне отначало. При това в Берлин, Германия.

Красив и завладяващ портрет на женското прераждане“, така нарича Vulture сериала, който няма да ви остави равнодушни и по всяка вероятност ще изгледате на един дъх. Предполагам, че в момент на извънредни мерки, когато всеки от нас живее в пъти по-изолирано от обичайното си съществуване, чувствителността е обострена до степен, в която лесно можем да се идентифицираме със съдбата на Естер Шапиро (в ролята израелската актриса Шира Хаас) и да разберем желанието й да избере живот без страх, без наложени от друг ограничения, и най-вече такъв, в който нещата зависят от нас самите, доколкото е възможно.

Има нещо много странно, но красиво в тази минипродукция, което поразява, не отпуска интереса нито за миг, което изумява, отвращава, а в други моменти усмихва. Всичко от атмосферата, през елегантния съспенс в епизодите, до брилянтната, почти натуралистична игра на актьорския състав ще превърне 200 минути от карантинното ви битие в няколко идеи по-смислено прекарано.

Може да започнете от трейлъра:

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР