Константин Щъркелов – скитникът самотник

26 March 2020

По повод 130 години от рождението на Константин Щъркелов, за да се възстанови хронологията на живота и творчеството на художника, екипът на СГХГ проучи и прегледа стотици документи, статии, спомени, текстове и други архивни материали.

Това проучване, от една страна, даде възможност да се изяснят и допълнят факти от живота му, а от друга, да се види с колко и какви произведения участва в различните изложби през годините, както и да се възвърнат забравените оригинални названия, които Щъркелов е поставял на своите картини.

Еспозицията включва над 300 произведения – масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното творчество на художника. В две от залите на Софийската градска художествена галерия са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки.

Експозицията е с начало 18 март и ще продължи до 14 юни 2020 година. “Изказваме дълбоко съжаление за форсмажорната ситуация и забраната за посещение в галерията. Надяваме се, че тя ще привлече заслужено вниманието на широката публика веднага след прекратяване на забраната”, коментират от СГХГ. Дотогава може да се насладите на кратка виртуална разходка сред част от творбите му в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР