Грета Тунберг със симптоми на коронавирус

Но в Швеция активистката не може да си направи тест…

eva.bg 25 March 2020

Снимка: Instagram

Грета Тунберг отправи важно съобщение към своите 10,1 милиона последователи в Инстаграм.

17-годишната активистка заяви, че вероятно е изкарала коронавируса, без дори да разбере. По симптомите съди, че може би е щяла да даде положителен тест за COVID-19, но в Швеция не се правят безразборни тестове, освен ако няма спешна нужда от тях.

„Последните две седмици прекарах под карантина. Когато се върнах от пътуването си в Централна Европа, трябваше да се изолирам в отделен апартамент, за да съм далеч от майка ми и сестра ми, след като броят на случаите с COVID-19 в Германия например бяха сходни с тези в Италия в началото. След около десет дни започнах да проявявам някои симптоми, както и баща ми, който пътуваше с мен от Брюксел.

Чувствах се отпаднала, беше ми студено, гърлото ми беше сухо и имах кашлица. За съжаление в Швеция не можеш да си направиш тест за коронавирус, ако нямаш спешна нужда от медицинска помощ. Всички, които не се чувстват добре, са посъветвани да си останат у дома и да се изолират. Затова не бях тествана за вируса, но е абсолютно възможно да съм го изкарала.

Вече съм напълно здрава. Но най-важното тук е, че през цялото време почти не се чувствах болна, всичко това беше като неприятно неразположение. Последната ми настинка беше много по-сериозна от това. Ако и баща ми не беше проявил симптомите, дори нямаше да заподозра, че съм заразена. Именно това прави вируса толкова опасен. Много от нас може изобщо да не проявят симптоми и да не разберат, че са заразени, но да го предадат на някой човек, попадащ в рисковите групи. Помнете това, вслушвайте се в експертите и спазвайте необходимите мерки“, разказа Грета.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР