Порцеланово момиче

Адриана Попова 11 March 2020

Наистина уникална възможност да видим великолепен авторски порцелан имаме до 29 март. Дотогава в Чешкия център в София продължава изложбата на Ленка Малиска. Чаши, чинии, чайници, прасенца касички и оригинални бижута – обици, колиета, фантастични животински брошки, включително направени с мозаечна техника, от различни колекции на Малиска могат не само да бъдат разгледани, но и купени на място.

Ленка Малиска живее в свят от порцелан от раждането си – родителите й работят в производството му и то не къде да е, а в чешкия Карлови Вари, в региона, известен с най-добрия каолин в света. А който има най-добрата суровина, дава най-доброто качество. Порцеланът на Малиска е не само фин и гладък като делфинова кожа, той е и много здрав, в изработката на някои от предметите художничката използва чешка космическа технология.

За декорациите тя се вдъхновява от своите преживявания, настроения, природата е резевроар, от който въображението й черпи непрестанно. Едно от любимите й места е Африка и нейното влияние се усеща в „зебровия комплект” ТОМ, където черно-белите ивици са комбинирани със сребриста металическа повърхност.

В София можем да видим и картини на Ленка Малиска, както и преинтересни мозаечни композиции с порцеланови елементи, направени съвместно с македонския автор Георги Томевски.

Изложбата в Чешкия център е отворена за посетители в работни дни от 13 до 18 часа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР