Били Айлиш и пътят от тясната детска стая до голяма сцена на живота

Тя няма дори училищно образование, но като по учебник преподава любов, а може и да чува цветове и вижда звукове...

Александрина Петрова 03 March 2020

Снимка: getty images

В началото на 2015 г. едно 13-годишно момиче, което мечтае да стане музикална звезда, стои в малката стая на по-големия си с четири години брат. Стая, пълна с толкова музикални инструменти и… с още толкова много идеи.

Двамата говорят езика на музиката от малки, пеят и пишат песни, а когато заедно обединят сили, винаги е най-забавно. Може би затова после сами се дивят на получилите се резултати. „Ами ако двамата правим музика заедно в бъдеще? Ама наистина – представи си, че работим и творим заедно!“, казва веднъж на брат си момичето. „О, бъди сигурна, че ще те направя най-голямата попзвезда в света!“, отвръща брат й. 

Днес годината е 2020, а Били Айлиш и брат й Финиъс О’Конъл вече нямат време да проектират подобни фантазии за бъдещето си, защото се наслаждават да правят това, което винаги са искали. Да, големите мечти понякога се сбъдват.

Със сигурност сте чували името Били Айлиш по някакъв повод. Дори и да не сте слушали песните на момичето с нежния, меланхоличен глас, което в момента е на крехките 18 години, Били без съмнение е попадала в полезрението ви или с факта, че се превърна в първата жена, грабнала четирите най-престижни Грамита (за най-добър нов артист, албум на годината, песен на годината, запис на годината, като взе отличие и за най-добър вокален попалбум), или с новината, че на нея се падна честта да напише и изпее новата песен за предстоящия филм за Джеймс Бонд, който е чакан от милиони почитатели на агент 007 по света.

Накратко – името Били Айлиш в момента се радва на главоломна слава, а талантливият (и много чудноват) артист, стоящ зад него, си заслужава вниманието.

Би било клише да заявим, че това, което се случва с Били в момента, е просто съдба. Но ако се запознаете с интересната й биография (доколкото можем да говорим за такава, все пак тя е само на 18!), наистина у вас ще остане впечатлението, че това момиче е орисано да бъде артист. Разбира се, тук идва и онази „щипка късмет“, която липсва и е липсвала на толкова много таланти в историята и днес. Били Айлиш е тук в точното време и на точното място, за да въплъти в музиката си, а и в самата себе си, всичко, което търси съвременното младо поколение, което, както всяко предишно, се бунтува, търси идентичността си и мястото си. И всяко младо поколение го е правило, имайки по пътя своите артисти, помагащи му да разбере и понесе съвременната реалност – същите тези артисти, изразяващи драмата на настоящето.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР