Рут Уилсън: Винаги избирам да играя хора, които не разбирам в началото

Мариета Мелроуз 15 February 2020

Ако имахте демон, какъв би бил той? Това е въпросът, който интригува верните фенове на TV адаптацията на Филип Пулман „Тъмните му материи“. Срещнахme се с британската актриса и носителка на „Златен глобус“ Рут Уилсън, за да ми разкаже за последното си предизвикателство, а именно ролята на Мариса Колтър в хитовата продукция на HBO.

Познаваме я от ролите й в „Аферата“ (2014) и „Лутър“ (2010–2019) на HBO GO, както и от участието й в биографичния „Г-жа Уилсън“ (2018). При нея успехът не е случаен – тя завършва една от най-добрите световни актьорски консерватории London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA) и е платила цената на успеха, която Холивуд изисква. Рут Уилсън е една от малкото звезди в столицата на киното, които не забравят, че театърът е най-добрата тренировка за един актьор. И въпреки славата и парите, които телевизията й носи, на всеки две години тя участва в пиеси както на „Бродуей“ в Ню Йорк, така и в „Уест Енд“ в Лондон. За нея театърът е свобода, където актьорът получава възможност за най-много контрол, без да се налага да бъде монтиран, спиран и режисиран във всеки един момент. Рут е убедена, че именно театралната й изява я научава да прави интересни избори в живота и в кариерата си.

В книгата сте описана като „майката на злото“. Преди сте играли ролята на майка в успешни сериали („Аферата“, „Г-жа Уилсън“). Какво ви привлече в „Тъмните му материи“ и Мариса Колтър?

Има нещо общо между тези героини – рано или късно всяка една от тях има проблем с това да бъде майка. Това, което ме привлече към г-жа Колтър, е, че тя е много познат персонаж, и да, в книгата е описана като „майка на злото“. Никога не съм участвала във фентъзи сериал и знаех, че ще се забавлявам много в това превъплъщение. Има толкова много около този образ, което не е обяснено в книгите. На екрана публиката ще разбере защо г-жа Колтър е такава, каквато е, както и някои детайли, от които феновете ще се изненадат.

Какво харесвате и по какво си приличате с героинята си?

Тя е много изненадваща и импулсивна, а това определено ми харесва. Опасна е и винаги изглежда прелестно. Външният вид е решаващ при нея. Аз, разбира се, имах цял екип от хора, които се грижеха за мен, за което съм много благодарна. Трудно е да изглеждаш перфектно в 5 сутринта. (Смее се.)
Г-жа Колтър има такт и лесно навигира стая пълна с мъже. За нея това не представлява никакъв проблем. Знае как да минипулира „силния пол“ и да ги накара да правят това, което тя желае. Имам двама по-големи братя и от малка израснах около мъже, и това определено ми помогна. Спомням си, като дете много често се възползваха от факта, че съм момиче, и ме изпращаха при баща ми да го моля за разни неща, които всъщност те искаха. Аз знаех как да  го манипулирам, за да получа желаното „да“.

Споменахте задълбочаване на персонажа...  

В книгите виждаме Мариса Колтър да има силна връзка основно със своя демон, който се явява под формата на маймуна. Тя има възможност да се отдели от него, когато поиска – никой друг няма такава сила. Агония е да се отделиш от собствената си душа, но за нея не е проблем. Виждаме, че Колтър удря демона си, злоупотребява физически с него и това рефлектира върху отношението й към самата себе си и околните. Говорихме за втория сезон, който вече е потвърден, да включим моменти от миналото на Колтър. Винаги избирам да играя хора, които не разбирам в началото. За мен това е много по-интересно. Да открия разликите и да разбера защо действат по определен начин.

Книгите се определят като „атеизъм за деца“, какво мислите за религията като цяло?

Мисля, че е повече от атеизъм за деца. Не съм против религията, а по-скоро против йерархията и против политическите авторитарни режими, в които хората нямат право на избор. Показват какво е възможно, когато младият човешки разум може да се развива свободно.

Говорейки за деца, какво забелязахте в Дафни, когато се срещнахте за първи път?

Тя е много любопитна, тъй като не изпитва страх. Имаше и други момичета, които дойдоха на кастинга за ролята, но Дафни е уникална и необикновена, перфектна е за ролята на Лайра!

Този проект на HBO е пълна противоположност на „Аферата“ и „Г-жа Уилсън“. Затова ли го избрахте?

Да, определено, след две тежки драми имах нужда от фентъзи. В „Аферата“ носех отговорността да пресъздам жена, изгубила дете – това е огромна трагедия и от мен се изискваше да съм в подобно емоционално състояние доста дълго време. Ще ви излъжа, ако кажа, че не бях изтощена след това. Имам две много близки приятелки, които са изгубили деца, и разбира се, исках да пресъздам тази роля колкото е възможно по-достоверно. Като жанрове, освен фентъзи, ме привличат роли в екшън филми или на космическа тематика.

Има ли екшън моменти в „Тъмните му материи“?

Моят демон е маймуна, така че се наложи да вкарам животински елементи в поведението си. Аз съм театрална актриса, а в театъра физическата част е задължителна. Харесва ми идеята г-жа Колтър да се превръща в маймуна в моментите, в които е най-разстроена. Но има и интересен вътрешен конфликт в това, че тя отказва да приеме животинската си природа. Брайън е невероятен кукловод (бел. ред. – образите на демоните в сериала се изграждат от кукловоди с марионетки, които впоследствие се анимират със CGI ефекти) – той дава живот на демона ми. Развихме невероятни взаимоотношения, тъй като динамиката между Колтър и маймуната изисква актьорите да общуват истински. Процесът беше интересен, с часове експериментирахме с това какво е усещането да споделяме едно общо пространство. Беше цяла хореография. Брайън ми помогна много да пренеса ритъма на маймуната в поведението си – да, не е класически екшън, но е натоварващо.

Притеснява ли ви фактът, че давате живот на роля, която има милиони фенове по света?

След като трейлърът излезе, имаше огромен отзвук, но реакцията ми беше същата.  С всяка седмица обаче напрежението се покачваше. Когато четем книги, използваме собственото си въображение, за да пресъздадем вида и поведението на персонажите. Моята идея най-вероятно ще е различна от вашата. Това, което ние направихме, е да дадем всичко от себе си, за да сме достоверни. Надявам се да сме успели.

Какво правите, за да се отървете от стреса и напрежението?

Потя се във фитнеса, това много помага. Пия чаша вино и гледам предавания като “The Great British Bake Off”. На следващия ден отново отивам на работа. Така се разтоварвам.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР