Внимание! Едуард Нортън!

Пет любопитни факта от живота и кариерата му

Ирина Иванова 20 February 2020

Снимка: getty images/guliver

Пред британския The Telegraph Едуард Нортън казва, че новият му филм Motherless Brooklyn е като „Поверително от Ел Ей”, но с главен герой Форест Гъмп. Критиците пък го определят като най-доброто, което Нортън е правил през последните пет години (след „Бърдмен” на Алехандро Иняриту). Актьорът изпълнява главната роля – на мъж, страдащ от Синдрома на Турет (неврологично разстройство, изразяващо се в множество тикове, а често и с неволни ругатни), който обаче е с феноменална зрителна памет, което го прави отличен детектив. Нортън обаче не само играе, но е и автор на сценария (по едноименния роман на Джонатан Летем), а също така и за първи път в кариерата си сяда на режисьорския стол. Онова, което малцина знаят, е, че той мечтае и работи за този проект от цели 20 години – още преди да се превърне в една от големите звезди на своето поколение с класиката „Боен клуб” на Дейвид Финчър във велик тандем с Брад Пит.

През август 2019 г. Едуард Нортън стана на 50 и, тъй като не го отбелязахме подобаващо, му дължим една равносметка с 5 любопитни факта от живота и кариерата му.

1. Завършил е Йейл и е работил в Япония

Бащата на Едуард Нортън е известен адвокат, но истинският колос в семейството е дядо му Джеймс Рус – собственик на просперираща строителна компания, която изгражда града-конгломерат Колумбия в щата Мериленд, който и до днес е в топ 10 на най-добрите места за живеене в Америка. Естествено, плановете са били Едуард също да се посвети на бизнеса. Когато е още съвсем млад той дори работи една година в Япония като консултант в семейната компания, но много скоро разбира, че тази работа никак не е за него. Записва се да учи театър в Йейл и така започва всичко.



2. Стартира кариерата си с хеттрик

Първия си филм Нортън снима през 1994 г., а със следващите си три филма, излезли на екран през една и съща година – 1996 – директно се изстрелва сред звездите. Рядко се случва на начинаещ актьор да направи подобен хеттрик още в самото начало – „Първичен страх” (Primal fear, 1996), където си партнира с Ричард Гиър и получава „Златен глобус” за поддържаща мъжка роля и е номиниран за БАФТА и за „Оскар“, „Всеки казва „Обичам те” на Уди Алън и „Народът срещу Лари Флинт” на Милош Форман. Походът на Нортън обаче продължава. Само две години по-късно – през 1998 г. – той снима „Американска история X” на Тони Кей, разказващ за расизма в малко градче в Калифорния, и отново е номиниран за „Оскар”. И през 1999 г. наистина избухва с може би най-известния си филм – „Боен клуб”.



3. Трите жени на Едуард Нортън

Днес той е щастливо женен за актрисата Шона Робъртсън, с която са заедно от 12 години, но са женени от седем. Двамата имат и 6-годишен син – Атлас. Това е единственият брак на Едуард Нортън, но преди Шона той опитва щастието си с три доста популярни жени.

На снимачната площадка на „Народът срещу Лари Флинт” Нортън среща вдовицата на музиканта Кърт Кобейн Къртни Лав и двамата имат почти четиригодишна връзка, като дори обявяват, че са сгодени. Къртни променя изцяло стила си на обличане и начина си на живот, но до нещо по-сериозно така и не се стига. „Не бях готова, не исках и не знаех как да продължа тази връзка” – признава тя. 10 години след раздялата им Къртни пуска в туитър профила си дълга тирада, в която обвинява актьора, че й дължи 300 хиляди долара, но след това в интервю заявява, че му ги опрощава, защото я е научил на толкова много неща.

През 1999 г. Нортън среща мексиканката Салма Хайек и според всички таблоиди това е най-странната връзка на актьора. Двамата са много красива двойка и отношенията им продължават дълго време, но са белязани от много раздели и повторни събирания. Журналисти питат бившето гадже на Едуард, Къртни, какво мисли за новата му връзка и дали ще се стигне до брак. „Абсурд! Та той дори не може да разбере всичко, което тя казва” – отговаря иронично певицата, визирайки страховития акцент на Хайек в началото на кариерата й. Оказва се права обаче, защото двамата в крайна сметка наистина се разделят, макар че дуетът им остава в сърцата на киноманите с общия им филм „Фрида”.

После Нортън има кратка връзка с почти 20 години по-младата от него актриса Ивън Рейчъл Ууд, бивше гадже на Мерилин Менсън. Което пък доказва, че актьорът си пада по жените на хардрокаджиите и пънкарите.



4. И пилот, и сърфист, и бизнесмен

През последните няколко години Нортън снима малко, и то предимно сериали, или пък се занимава с озвучаване. Междувременно обаче се отдаде на хубав живот. Освен че се ожени и си направи дете, той получи лиценз за пилот, най-новата му голяма страст, и се научи да сърфира. Освен това произходът на Нортън си каза думата и той направи няколко сериозни инвестиции в технологични компании. Което пък му позволява да подбира ролите си внимателно и да не търси участие на всяка цена. Нортън е известен като чешит и не всички режисьори могат да понесат работата с него. Той винаги дава много предложения, задължително променя нещо в героя, който трябва да изиграе, и държи да се съобразяват с мнението му. „Когато обаче ми се обади Иняриту за „Бърдмен” и ми изпрати сценария, аз му върнах обаждането и просто му казах: Моля те, ако ще променяш нещо, нека да не е моята роля. Искам я точно такава!” Известно е как продължава историята – с 4 Оскара и още 5 номинации за филма. Така че, господа режисьори, доверявайте се на Едуард Нортън!

5. Спасява Леонардо ди Каприо от сигурна смърт

През 2010 г. Едуард и Лео, които са стари приятели, снимат документалния филм на актьора за климатичните промени и отиват на остров Галапагос, за да се гмуркат, заедно със Силвия Ърл, известен океанолог. Лео има огромна слабост към всякакви животни и когато вижда гъмжащия от всевъзможни морски създания подводен свят, съвсем не успява да прецени количеството кислород в бутилката си. Нортън обаче се гмурка от 16-годишен и не се отделя от него, поради което и когато кислородът на Ди Каприо свършва, приятелят му успява да го извади на повърхността.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР