50 нюанса сиво

Нюансите на сивото винаги са били предизвикателство, но и скрита страст на интериорните дизайнери

Елка Влаховска 20 January 2020

Нюансите на сивото винаги са били предизвикателство, но и скрита страст на  интериорните дизайнери. Как да използваме тази т.нар. неутрална палитра, така че да създадем усещане за комфорт на обитаването? За модата и непреходността, за смелостта в дизайна и функционалността разговаряме с  Антония Саранеделчева, главен интериорен дизайнер в „Моми студио“.

Антония Саранеделчева завършва средното си образование през 1998 г. – специалност „Продуктов дизайн“ в Художествената гимназия в Казанлък. През 2004 г. завършва висшето си образование в Националната художествена академия, специалност „Пространствено оформление“. Нейната професионална реализация като интериорен дизайнер се развива в няколко архитектурни и рекламни ателиета до създаването на „Моми студио“ през 2010 г. Студиото е носител на редица интериорни награди у нас и в чужбина.

Актуален ли е сивият цвят в интериорния дизайн?

Нюансите на сивия цвят са особено предпочитани от собствениците на жилища в момента. Вдъхновението дойде от скандинавския стил, който е изключително популярен. Сивото придава на пространството спокойно усещане. Подходящо е за изчистен и стилен вид на интериора. Освен това нека не забравяме, че като неутрално сивото перфектно се комбинира с всеки  друг цвят. Тук е важно да отбележим, че цветът може да бъде в по-светла или в по-тъмна гама, но в случай че се използват по-тъмните нюанси, сивият  цвят се нуждае от светлина, за да балансира хладната си природа.

Какво е въздействието на тази цветова палитра върху комфорта на обитаване?

Съществува разбиране, че сивият цвят прави жилището неуютно, затова и все още много хора подхождат към него колебливо. Това съвсем не е така, всичко зависи от правилната комбинация с останалите цветове, текстил и материали, които се влагат в интериора. Например комбинацията на сивото с естествено дърво в пода, аксесоари и плотове създава изключително топло и стилно усещане. 

   

С какви цветове може да се комбинира сивото?

Сивото се комбинира буквално с всички цветове в палитрата. Съчетава се добре с всякакви материали като дърво, камък или метал. На практика това го прави универсален цвят.
Друг подход за използване на сивото е чрез комбиниране на няколко различни негови нюанса. Това е най-добрият начин да се създаде много по-спокойна и отпускаща среда, където човек може пълноценно да релаксира.  

Преди две години беше суперактуална комбинацията между сиво и цвят горчица. Продължава ли тази тенденция и днес?

Жълтото, включително и неговият нюанс „горчица“, продължава да бъде актуално, но към него се прибавиха и други много модерни в момента комбинации. Такива са комбинацията на сивото с изумруденозелено или с  тъмно индиговосиньо. Като цяло в момента освен тренда на сивото в интериора властват „по-тежките“ и тъмни нюанси на цветовете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР