Развенчаха експерта на Гуинет и идеята му за свръхлечебна целина

eva.bg 05 January 2020

Антъни Уилям е гуру в областта на диетоложките съвети. В тях се вслушват хора като Силвестър Сталоун, Робърт де Ниро и Миранда Кер.
Известен е като медицински медиум, защото твърди, че диетите му са подсказани от дух. Има два милиона последователи в инстаграм. Поддържа постоянна рубрика в здравословния сайт на Гуинет Полтроу Goop, където пише за целебни продукти. Кълне се в силата на фреша от целина, който, ако го пием всеки ден, помага в борбата с редица тежки заболявания, включително деменция и рак. След появата на книгата му Celery Juice: The Most Powerful Medicine Of Our Time („Сокът от целина: най-силното лекарство на нашето време”) продажбите на целина в супермаркетите на Лос Анджелис скачат с 400 процента през миналата година.

Според Уилям редовната употреба на 450 мл сок от целина може да постигне обрат при Алцхаймер, да отслаби множествената склероза и да спре разпространението на рака. Освен това се бори с инфекциите, успокоява стомаха, уравновесява хормоните и укрепва имунната система. Сокът го постига чрез кристализация на токсичните соли, които се натрупват в органите, и възстановяване на увредените клетки. Целината, заклева Уилям, трябва да се приема единствено под формата на сок, само така ще прояви лечебните си свойства.
Според учени обаче „духът” е надценил могъществото на иначе симпатичния зеленчук. Целината съдържа фибри и антиоксиданти като витамин С и флавоноиди, които наистина укрепват имунната система. Но това важи за много други зеленчуци и няма доказателства, че целината е чак толкова специална. Истината е, че приготвянето на сок разрушава много от полезните й свойства. Гюнтер Кунле, професор по хранене и хранителни продукти в Университета Рединг, казва, че това се отнася за всички продукти, от които се приготвят фрешове.

Карис Бетс, специалист по здравна информация в британската компания Cancer Research UK, подчертава, че допълнителното съдържание на фибри в порциона ни наистина снижава риска от рак, но това важи и в много други случаи: «Няма нищо странно в това, че зеленчуците и хранителните продукти спират или забавят раковите заболявания».
Книгите с диети, написани от самопровъзгласили се експерти, са хит по целия свят. Те са особено популярни в дните след коледните и новогодишните празници, когато мнозина прекаляват с ядене и пиене. Наричат този тренд «Новият ти», защото хората масово се кълнат, че от 1 януари ще сложат край на вредните си навици и ще заживеят здравословно.
Професор Стивън Поуис, национален здравен консултант в NHS England, призова британците да избягват чудодейните новогодишни диети, които в най-добрия случай са неефективни, в лошия – вредни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР