Законите на Мърфи. Килиън Мърфи

Казва, че ленивите журналисти го наричат „новият Колин Фарел“, просто понеже и той е ирландец. Ние не сме от ленивите и затова ще го наречем „новият Кристофър Уокън“

Ирина Иванова 02 January 2020

Снимка: getty images/guliver

Казва, че ленивите журналисти го наричат „новият Колин Фарел“, просто понеже и той е ирландец. Ние не сме от ленивите и затова ще го наречем „новият Кристофър Уокън“. Просто понеже и той е смразяващ актьор. Доказва го и в петия сезон на суперуспешния сериал на BBC Peaky Blinders, разпространяван от Netflix. В него 43-годишният Килиън Мърфи играе главната роля на безмилостния Том Шелби, бос на могъщата мафиотска фамилия, която контролира Бирмингам през 20-те години на 20. век.

Дали на Килиън Мърфи му отива тази роля? Не, той просто е роден за нея.

"Сините му очи те парализират…“, „Очите му са като хладно оръжие, за което си мечтаеш да те прониже…“ – с изречения все в този смисъл започват голяма част от интервютата на щастливите журналистки, добрали се до Килиън Мърфи (второто, признаваме, си го измислихме ние).

Известно е, че той дава интервюта само ако е крайно наложително или ако реши, че си струва. Приема роли горе-долу на същия принцип. Дори когато е напълно неизвестен, си позволява да отказва не един и два филма, защото никога не е искал кариера на всяка цена. Не съжалява за нито един отказ. Единственото, за което съжалява, е, че не е живял в Ню Йорк през 20-те си години. „Ню Йорк е любимият ми град, но там трябва да живееш, когато имаш много енергия, можеш да изтърпиш бедността и не ти пука, т.е. когато си на 20. Тогава можеш истински да се носиш на крилете на града и да го оставиш да ти влезе под кожата.“

За Килиън светът научава през 2002 г. с ролята му в постапокалиптичния  зомби трилър на Дани Бойл „27 дни по-късно“. Филмът има голям боксофис успех и тогава ирландецът за първи път разбира какво означава Холивуд да ти се усмихне. „Започнаха да ме канят на срещи хора, които до този момент дори не се стараеха да произнесат правилно името ми“ – спомня си той. Играе в „Момичето с перлената обица“ заедно със Скарлет Йохансон, в „Студената планина“ с Джуд Лоу, Никол Кидман и Рене Зелуегър, а после идват наистина големите му удари – „Батман в началото“ и „Черният рицар“ на Кристофър Нолан, където влиза в ролята на Джонатан Крейн-Плашилото и се подвизава редом с актьори като Крисчън Бейл, Майкъл Кейн, Гари Олдман, Хийт Леджър. А-отборът му харесва, не и животът в Холивуд обаче.

Дете на потомствени учители, ревностни католици и ирландци във всяка капка от кръвта си, за Килиън семейството винаги е било ценност номер едно. През 1996 г., когато е едва на 20 и все още свири на китара в бандата, която с брат му са създали, той среща Ивон Макгинес – млада художничка, по-голяма от него с 4 години. Любовта ги връхлита изневиделица, заживяват заедно съвсем скоро, порастват един с друг, а през 2004 г. се женят и Ивон ражда първото им дете. До този момент връзката им е абсолютно непоклатима и устоя дори когато преди известно време таблоидите пуснаха снимки на Килиън със Сиена Милър в нощно заведение. И двамата заявиха, че са просто приятели, които се познават много отдавна, и историята така и не получи продължение – нито пикантно, нито горчиво. Може би защото нито актьо-рът, нито съпругата му си позволяват публично да обсъждат връзката си. А може би защото Килиън реагира светкавично и много мъжки на ситуацията и скоро отведе семейството си далеч от папараците и ловците на клюки.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР