Анна Карина полетя към безсмъртието

15 December 2019

Анна Карина и Бруно Кремер пна премиерата на филма "Време за умиране"

Снимка: guiliver/getty images

Анна Карина е датчанка, но името й ще остане завинаги свързано с френската Нова вълна благодарение на съвместната им работа с Жан-Люк Годар. И ако русата легенда на 60-те във френското кино беше Бриджит Бардо, кестенявата беше Анна Карина.

Тя е починала на в събота 14 декември в Париж на 79 години от рак. Нейната легенда изгрява, когато Анна е на 19 години. Преди това Хане Карин Байер, както е истинското й име израства сред бомбите на Копенхаген по време на Втората световна война. Баща й отсъства от вкъщи, майка й не знае как да се оправя с малката си дъщеря. Отглеждат я баба й и дядо й.

На 17 Хане зарязва всички и заминава за Париж, за да стане манекенка. Снима се за корица на сп. Elle и е забелязана от Коко Шанел, която я кръщава с артистичния й псевдоним. Анна играе във филми на Годар, за когото е омъжена в продължение на четири години, на Висконти, Мишел Девил, Фолкер Шльондорф и на Райнер Фасбиндер. И пее със Серж Генсбург. Повече за любовта й с Жан Лк Годар можете да прочетете на: Анна Карина и Жан-Люк Годар - любов и омраза до последен дъх

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР