Харви Уайнстийн успя да постигне споразумение с жертвите

eva.bg 12 December 2019

Снимка: getty images

Харви Уайнстийн, един от най-големите холивудски магнати, чието име бе опозорено от десетките обвинения в сексуално посегателство (в следствие на което се роди популярното MeToo движение), най-после успя да постигне споразумение с жертвите.

Споразумението се състои в плащането на обезщетение на жертвите на стойност 25 милиона долара, като решението е взето в отделно гражданско дело. Парите ще бъдат разпределени между повече от 30 актриси и жени, работили като служителки на Уайнстийн. Обвиненията срещу него варират от сексуален тормоз до изнасилване.

Следващият месец Харви ще бъде изправен пред сериозен наказателен процес, краят на който е възможно да му донесе доживотен затвор.

Това, което обаче предизвика още повече негодувание около случая, е че Уайнстийн няма да заплати от личния си джоб тези 25 милиона. Разходите по обезщетенията ще бъдат поети от застрахователи на бившото му киностудио The Weinstein Company. Въпреки всичко, тази сделка трябва да получи съдебно одобрение, а и да бъде подписана от всички страни, за да влезе в сила. Засега няколко от обвинителките не приемат сделката.

Те възнамеряват да протестират срещу всички разпоредби, които може да отърват Харви от това да поеме отговорност. Има и недоволни сред вече подписалите споразумението. Сред тях е Катрин Кендъл, която сподели пред The New York Times, че е дала подписа си само, за да не лиши от това възмездие други жени.

От движението за борба със сексуалния тормоз Time’s Up пък заявиха, че 25 милиона не са достатъчни, за да обезщетят сексуалните престъпления на Уайнстийн.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР