Скъпоценните осем часа

Подобно на добрата храна идеята за спокоен сън е съсредоточена в промяната към по-здравословни навици и дисциплината за отстояването им

Елка Влаховска 23 December 2019

спален комплект BLAVINDA от ИКЕА

Снимка: пресофиси

Още през 2016 г. актрисата Гуинет Полтроу споделя своята уелнес програма, като наред с чистото хранене тя създава и ново понятие – „чист“ сън. Подобно на добрата храна идеята за спокоен сън е съсредоточена в промяната към по-здравословни навици и дисциплината за отстояването им. Тревожното и обременено от корпоративния живот и постоянната свързаност поколение на милениалите често има проблеми със съня дотам, че дори издига лозунга „Сънят е новият секс“. Но как да постигнем тези скъпоценни за здравето осем часа?

Учени от Харвард посвещават изследване за ползите от медитацията за успокояване на ума преди заспиване. Други установяват, че четенето и готвенето имат подобен релаксиращ ефект. На помощ идва и дълбокото равномерно дишане, призвано да концентрира ума върху себе си за сметка на  неспокойните мисли. В Станфордския университет в Калифорния пък издигат мантрата: „Когато искате да заспите, не мислете за съня.“ И препоръчват да си създадем здравословни навици и практики, които да се следват всеки ден, защото организмът обича да функционира по повтарящ се модел.   

Колкото и да е съблазнително да погледнем „за последно“ фейсбук преди заспиване или да си пуснем дългоочакван сериал или филм, това не е най-доброто хапче за сън. Доказано е, че синята светлина на екрана може да предизвика безсъние, а зареждането с нездравословен хейт от социалните мрежи подклажда емоционален и психологически стрес.  

Има връзка и между правилното хранене през деня и качеството на съня. Ако огладняваме твърде много, нивото на кръвната захар пада, организмът ускорява производството на адреналин и кортизол, а това води до стрес и възбуда. В резултат през нощта може дълго да се въртим в леглото.

Може би най-трудното за постигане, но пък и най-ефективното е да си осигуряваме 8 часа сън на нощ, като си лягаме вечер по едно и също време. Да, дори и през уикенда!
Можем да превърнем спалнята си в светилище, като инвестираме в най-добрите помощници за „чист“ сън – удобния матрак, отговарящ на нуждите на тялото (за всеки те са изключително специфични, затова консултацията със специалист в магазина не е излишна), подходящата възглавница и разбира се, мекото спално бельо.

След като „нощите в бял сатен“ бяха възпети, те сякаш вече са отживелица. През последните години хит на пазара е спалното бельо от 100% лен, плътно изтъкан, за да създава усещане за проветривост и да регулира температурата на тялото. Неговото предимство е също, че колкото повече старее, толкова повече комфорт дава. За „чистия“ сън се препоръчват и всички хипоалергенни и антибактериални материи (може да проследите на етикетите на артикулите).  

Светлината ви дразни и пречи на дълбокия сън? Може да инвестирате в нещо не толкова стандартно и дори леко претенциозно – копринена маска за сън или блекаут завеси за прозорците.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР