Моля, много шум за "Клетниците"!

Адриана Попова 10 December 2019

Снимка: Alexander Богдан Thompson

С овации от четвърт час приключват представленията на "Клетниците" в Софийската опера.

Мюзикълът по романа на Виктор Юго се очертава като суперхит, съдейки по миналите от 6 декември досега представления, като на 7-ми и 8-ми те бяха по две на ден - сутрешно и вечерно. Новата постановка на акад. Пламен Карталов оправда и без това големите очаквания към способността му да поставя мащабни продукции след успеха на "Мама миа" в Операта и "Фантомът на Операта" в Музикалния театър. Трите часа и половина на постановката не се усещат, като заслуга за това имат и сценографията на Ханс Кудлих и костюмите на Лео Кулаш.

Но все пак "дяволът" е в емоционално точните превъплъщения на Весела Делчева (досега винаги в главните роли в мюзиклите, поставяни от маестро Карталов, желязно пеене) като Фантин, Влади Михайлов като Жан Валжан (той е и Фантомът в Операта), Вениамин Димитров като Мариус, любимия на Козет. Орлин Павлов пее великолепно басовите арии на злия инспектор Жавер, освен това показва и силно актьорско присъствие.

Тереза Тодорова, която познаваме като малката госпожица Тереза от Шоуто на Слави, беше аплодирана силно заради фантастичното й представяне в ролята на влюбената в Мариус Епонин. Искаме още от нея в бъдеще!

Трябва да се види ентусиазмът, с който 8-годишният Антон Петров влиза в ролята на Гаврош. Той и 10-годишната Анжелина Денчева - в ролята на малката Козет, са звънките малки украшения на спектакъла. 

В състава ще разпознаете още известни лица - Ники Сотиров като Епископа, носителя на "Икар" Боян Арсов, който показва силен и верен глас отвъд актьорските си способности.

Браво на всички участници, които са преминали тежкия репетиционен период и се раздават за публиката, ансамбловите изпълнения са прекрасни.

Петнайсетминутните ръкопляскания и възторжени викове след спектакъла (съжалявам, че звучи като на партиен конгрес, но така беше) са оценка, която всеки артист би искал да получи за работата си. А в "Клетниците" тя е - триумф. 

Музиката на този най-игран мюзикъл в света е на Клод-Мишел Шьонберг и в нея си личи вдъхновението от голямата класика на Юго. Артистите са лично одобрявани от носителите на авторските права. 

През декември мюзкълът ще се играе до 13-и, следващата серия от шест представления започва на 9 януари, шест представления ще има и през май.

2 КОМЕНТАРА
2
Славка Петрова
11 December 2019, 15:02

Тереза Тодорова беше великолепна. Много се е развила след Шоуто на Слави! Заслужено обра овациите на публиката. Да продължава да радва нас - нейните верни фенове!

1
Петър
11 December 2019, 13:22

Извинете, но на снимката е Деница Караславова в ролата на Епонин. Тя представи образа на премиерата на 06.12., както и на 07.12. 11ч. и на 10.12 от 19.00ч.

ТВОЯТ КОМЕНТАР